BoekStartdag

19 juni 2021

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit.

BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterken bovendien de band tussen ouder en kind. Op het YouTube-account van BoekStart en op de website van BoekStart vind je leuke tips. 

Alle baby’s tot 1 jaar krijgen een gratis BoekStart-koffertje van de bibliotheek, met onder andere een mooi boekje. Je hebt hiervoor de waardebon nodig die je van het consultatiebureau krijgt als je daar langsgaat bij het consult rond drie maanden. In de brief bij de bon staat informatie over het lidmaatschap van de bibliotheek Gouda, dat gratis is voor iedereen tot 18 jaar. 

BoekStart organiseert samen met bibliotheken op 19 juni 2021 voor het eerst de BoekStartdag. Deze dag sluit aan op de Week van het Jonge Kind en staat helemaal in het teken van gezinnen met kinderen van 0 tot 2,5 jaar. We geven die dag allerlei tips over voorlezen aan baby's.

BoekStart Voorleesapp

BoekStart heeft ook een app. Deze staat vol video's, de nieuwste boekjes voor je kind en allerlei voorleestips. Ook kun je meedoen aan de maandelijkse actie MijnVoorleesmoment en is er een heuse voorleeswekker die je kunt zetten als herinnering om veel voor te lezen.