Colleges 'Lust en Liefde' - College 1

30 oktober 2019, van 10:00 tot 12:00 | Steenlandzaal, Chocoladefabriek

Kosten: Passe-partout: €50,- (leden), €65,- (niet-leden). Los college: €12,50 (leden), €16,- (niet leden)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Een serie van vijf colleges door Anton van Hooff met het thema: Grieken en Romeinen over liefde en seksualiteit

Over seksualiteit bij de Grieken en Romeinen bestaan de meest fantastische voorstellingen. De expliciete fresco’s in Pompejaanse huizen prikkelden de verbeelding van de Victoriaanse negentiende eeuw en nog steeds heeft het Nationaal Museum van Napels een ‘geheim kabinet’ met erotica. Aan de hand van rijk bronnenmateriaal zoals schilderingen, liefdesgedichten, filosofische beschouwingen en het Handboek voor de Liefde (Ars Amatoria) van Ovidius verkennen we in deze cursus de omgang met lichamelijke liefde in de wereld van de Grieken en Romeinen, tot en met de taboeïsering van de lust door het christendom. De spiegel die de oudheid ons voorhoudt, lokt natuurlijk uit tot vergelijking met de eigentijdse seksuele moraal. Een reeks colleges voor de rijpere cursist (!). Deze reeks is een voorspel op het boek dat in maart 2020 bij Omniboek verschijnt.

Leestips

 • Als de liefde voorbij is

  Jan Drost

  Pleidooi voor de manier van leven waarin liefhebben, leren liefhebben en blijven liefhebben centraal staan.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Als de liefde voorbij is

 • Een soort van liefde

  Alicja Gescinska

  Het leeghalen van het huis van haar overleden vader roept bij zijn dochter Elisabeth allerlei herinneringen op; Anna blikt terug op de relatie die ze in haar studententijd had met een professor; uiteindelijk komen hun beide verhalen samen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een soort van liefde

 • Weg van liefde

  Alain De Botton

  Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen - 'en ze leefden nog lang en gelukkig.' Helaas, geen enkele relatie is zo simpel. In 'Weg van liefde' onderzoekt Alain de Botton wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat....

  E-book

  Bekijk details van Weg van liefde

 • Marcus Aurelius

  Anton van Hooff

  Biografie van de Romeinse keizer uit de tweede eeuw, die behalve als 'goede' keizer ook bekend staat als stoïcijns filosoof.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Marcus Aurelius

 • Circe

  Madeline Miller

  Heks Circe uit Homerus’ Odyssee vertelt over haar relatie met Odysseus en wat er gebeurde nadat hun zoon een grote fout maakte.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Circe

 • Van liefde & verlangen

  Imme Dros

  Bundeling van tien verhalen met als thema liefde en verlangen. Het zijn bewerkingen van sprookjes zoals Roodkapje en Repelsteeltje, mythes zoals Psyche en Eros en klassieke toneelstukken zoals Peer Gynt en Antigone. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Van liefde & verlangen