Cursus Poëzie en Voordragen

1 oktober 2018, 19:30 t/m 26 november 2018, 22:00 | Steenlandzaal Chocoladefabriek

dichter Ruben van Gogh

Hoe schrijf je een goed gedicht? Waar moet je op letten? Hoe voorkom je rijmdwang, het gebruik van clichés en een writers block? En als je eenmaal gedichten hebt geschreven, hoe draag je die dan voor? In acht lessen laat dichter Ruben van Gogh je kennismaken met alles wat er komt kijken bij het schrijven (en voordragen) van gedichten. Voor wie nog nooit, of al vaker, gedichten heeft geschreven.

Langs de valkuilen van de Poëzie

Er wordt (voor)gelezen, geschreven en besproken. Wat zijn goede gedichten, wat zijn slechte gedichten en in hoeverre is dat een kwestie van smaak? Hoe begin je een gedicht en hoe eindig je die? Diverse stijlen en invalshoeken komen hierbij aan bod.

Tijdens iedere les is er ruimte voor het bespreken van nieuw werk, wordt er gewerkt aan een korte oefening en ga je met een concrete schrijfopdracht naar huis. Aan het eind van de cursus heb je zo een bescheiden oeuvre aan nieuw werk en weet je hoe je verder aan de slag kan om deze uit te breiden. Op vrijdag 14 december volgt dan een optreden in de bibliotheek van Gouda.

Ruben van Gogh (1967) is dichter en schrijver van liedteksten en libretto's. Na zijn debuut met De Man van Taal (Prometheus, 1996) volgden nog zes bundels. Hij trad op van Albanië tot Zeewolde, van Appingedam tot Zuid Afrika. Daarnaast werden meer dan 10 opera's en tal van liedteksten van zijn hand op muziek gezet en uitgevoerd. Hij is regelmatig gastdocent op middelbare scholen en verzorgde twee modules poëzie-schrijven aan de HKU te Utrecht.

  • datum: start 1 okt. (8 lessen: 1, 8, 15, & 29 okt. + 5, 12, 19, & 26 nov 2018)
  • tijd: 19.30- 22.00 uur
  • locatie: Steenlandzaal, Chocoladefabriek
  • max. aantal deelnemers: 15
  • prijs: €280,- leden | €350,- overige gasten