de Goudse Junior Stadsdichtersverkiezing 2019

14 september 2019 | Chocoladefabriek

Kosten: Gratis inloop voor publiek

Op zaterdag 14 september vindt de finale plaats van de Goudse Junior Stadsdichtersverkiezing 2019, een initiatief van de Goudse Stadsdichter, Pieter Stroop van Renen, en de Bibliotheek Gouda.

De Junior Stadsdichter – 12 t/m 16 jaar oud – krijgt een jaar lang de kans zijn of haar talent voor poëzie te ontwikkelen. De Junior Stadsdichter inspireert daarmee ook andere jongeren en maakt ze enthousiast voor taal en literatuur! De Junior Stadsdichter heeft dezelfde taken als de Stadsdichter: gedichten schrijven bij belangrijke gebeurtenissen, optreden bij evenementen in de stad en het leven in de stad becommentariëren vanuit de visie van een jongere.

De verkiezing van de Goudse Junior Stadsdichter 2019 gebeurt in twee stappen. Eerst is er een voorronde, dan een podiumwedstrijd.

Vóór 1 mei sturen jongeren drie gedichten in. De jury (bestaande uit Erna Staal en Jackie van Dijk van de bibliotheek, en het Stadsdichterskabinet Pieter Stroop van Renen, Jeffrey van Geenen en Chris Bellekom) maakt op 1 juni bekend wie als de vijf beste zijn beoordeeld.
Deze vijf finalisten worden uitgenodigd om op te treden in de Chocoladefabriek op zaterdagmiddag 14 september, waar de junior dichters hun drie gedichten voorlezen, plus een nieuw geschreven gedicht en een gedicht over een onderwerp dat twee weken vantevoren bekend wordt gemaakt. Voordat het zover is, krijgen zij nog redactionele en performancebegeleiding door de Stadsdichter en de vice-stadsdichters van Gouda.

De Junior Stadsdichter is voor de termijn van een jaar. Hij of zij zal optreden samen met de Goudse Stadsdichter, tijdens de kinderboekenweek, maar ook bijvoorbeeld tijdens ‘Gouda bij Kaarslicht’ in de bibliotheek.
De Junior Stadsdichter krijgt bovendien een workshop aangeboden door dichter Ruben van Gogh.

Junior Stadsdichter van Gouda – hoe word je dat?

• Je bent in de leeftijd van 12 tot 16 jaar.
  • Voor 1 mei stuur je drie gedichten aan juniorstadsdichter@bibliotheekgouda.nl. Dat kan kort, lang: het maakt niet uit. Je leukste drie gedichten! En schrijf ook meteen maar op waarom je de Junior Stadsdichter van Gouda wil worden.

• Op 1 juni maakt de jury bekend welke vijf dichters er doorgaan naar de finale.

• Op 1 september krijg je het onderwerp voor een nieuw gedicht dat je moet voordragen tijdens de finale, naast drie gedichten die je eerder hebt geschreven, en een vrij gedicht.

• De vijf finalisten krijgen begeleiding van de Stadsdichter en de vice-stadsdichters van Gouda.

• De jury maakt aan het eind van de middag de winnaar bekend en je mag jezelf de Junior Stadsdichter van Gouda noemen!

• Het hele jaar ben je Junior Stadsdichter, en treed je op tijdens diverse gelegenheden. Soms ga je mee met de Stadsdichter, en soms ga je zelf. Je kunt ook gevraagd worden om een gedicht te schrijven bij de opening van een evenement. Zet de kinderboekenweek maar alvast in je agenda, en de evenementen van de bibliotheek tijdens kaarsjesavond.

• Je krijgt ook een workshop van dichter Ruben van Gogh –zo leer je om nog betere poëzie te schrijven en te performen.

• De jury bestaat uit Jackie van Dijk, Erna Staal, Pieter Stroop van Renen, Chris Bellekom en Jeffrey van Geenen.