Dichters op Donderdag

25 januari 2018, van 20:00 tot 22:00 | Chocoladefabriek Gouda

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Gouda kiest tweejaarlijks een nieuwe stadsdichter en het is die verkiezing die aan de wieg stond van ‘Dichters op Donderdag’.

Dichters op donderdag, speciale editie

Het fenomeen heeft een korte, maar toch wel roerige geschiedenis. Tijdens de Stadsdichtersverkiezing van 2016, raakte Maja Etman, een van de dichters, aan de praat met Marcel van den Tooren en Chris Bellekom over de goede sfeer, de gezelligheid en de onderlinge connectie tussen de verschillende dichters in Gouda. Maja vertelde over haar eerdere initiatief om meerdere dichters bij elkaar te brengen waarop Chris vrij citeerde naar dichter Willem Kloos: "Ik hou van een goed gedicht, maar ik moet er wat te drinken bij hebben." 

Samen besloten ze te proberen de sfeer en het gevoel van de voorverkiezing vast te houden.  Dat betekende: niet in het weekend of overdag, maar ’s avonds met live muziek én met een drankje erbij. De avond moest ook eindigen met een winnaar. Daartoe zou een jurylid aanschuiven, dat volledig subjectief op basis van zelf te bepalen criteria de winnaar zou kiezen. Het concept ‘Dichters op Donderdag’ was geboren. 

Inmiddels zijn we zo’n anderhalf jaar en zeven edities verder. Dichters op Donderdag is succesvol onder dichters uit Gouda en omstreken, maar ook liefhebbers van poëzie schuiven graag als toehoorder aan.” Iedere twee maanden wordt een Dichters op Donderdag georganiseerd en iedere editie heeft zijn eigen thema.

De komende Dichters op Donderdag-editie valt samen met de Poëzieweek en wordt daarmee een speciale editie. Eenmalig verwisselt Dichters op Donderdag haar thuisbasis ‘t  IJsselhuis in de Museumhaven voor een editie op locatie in de Chocoladefabriek!

  • activiteit: Dichters op Donderdag – Special edition
  • datum: do 25 januari 2018, Gedichtendag
  • tijd: 20:30 uur aanvang, inloop vanaf 20:00 uur
  • entree: gratis

Stadsdichtersverkiezing 2018

Ben jij Gouda’s nieuwe Stadsdichter in spé? Stuur dan uiterlijk zondag 21 januari 2018 jouw werk naar: stadsdichtersgouda@gmail.com en ding mee naar de titel van Stadsdichter. 
Voorverkiezing, 2 feb 2018, Gouda Studio’s 
Verkiezing Stadsdichter, 17 feb 2018, Chocoladefabriek Gouda