Nationale Voorleesdagen

25 januari 2023 t/m 4 februari 2023

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Voorlezen aan kinderen is leuk én belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en de woordenschat maar bovenal bezorgt voorlezen jou en je kind veel plezier. Speciaal voor peuters en kleuters zijn er van 25 januari tot en met 4 februari 2023 de Nationale Voorleesdagen.

Word lid en krijg Maximiliaan!

Kinderen van 0 tot en met 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen 2023 lid worden van de bibliotheek Gouda, krijgen een poppetje van Maximiliaan! Maximiliaan is de hoofdpersoon van het Prentenboek van het jaar. 

Een lidmaatschap is gratis voor iedereen tot 18 jaar. Kinderen die lid zijn, kunnen niet alleen boeken, strips en tijdschriften lenen in onze vestigingen, maar ook gebruikmaken van allerlei handige sites. Bijvoorbeeld Jeugdbibliotheek.nl, met leuke boeken en handige informatie. Zo vind je er e-books om uit voor te lezen, luisterboeken en voorleesfilmpjes. 

Prentenboek Top 10

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Jouke Akveld en Jan Jutte centraal. Samen met onderstaande boeken vormt het de Prentenboek Top 10: 

  1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte 
  2. BORA Kiekeboe! - Deborah van de Leijgraaf
  3. Brave hond! Stoute kat! - Bette Westera, Mies van Hout
  4. De bijzondere beer - Tjibbe Veldkamp, Marijke ten Cate
  5. De eend die niet van water hield - Steve Small (vertaling door Joukje Akveld)
  6. Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos
  7. Ik ben Pippi niet! - Yvonne Jagtenberg
  8. Kom, we gaan een boek lezen! - Susanne Strasser (vertaling door Berd Ruttenberg)
  9. Nee! zei Konijn - Marjoke Henrichs
  10. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? - Eva Montanari (vertaling door J.H. Gever)

Voorleestips

Hoe maak je van voorlezen een dagelijkse gewoonte? Kies een moment dat past bij jullie gezin. Na het eten, als je zit te wachten in het zwembad of ‘s ochtends samen in bed. Met 15 minuten per dag voorlezen maak je al een heel mooie start. We hebben acht tips om voorlezen onderdeel te maken van jullie gezinsleven. 

Bekijk de voorleestips

Activiteiten

Tijdens de Nationale Voorleesdagen organiseert de bibliotheek Gouda allerlei activiteiten, sommige samen met de Brede School: