Heel Nederland Leest

1 november 2023 t/m 30 november 2023

Foto Annejet van der Zijl

Eén boek, duizend gesprekken – een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Daarom geeft de bibliotheek in november een boek cadeau. In 2023 is dat Sonny Boy van Annejet van der Zijl.

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Op dit boek promoveerde Van der Zijl als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde zij samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. In 2020 schreef zij voor de Boekenweek het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, een familiekroniek. Dit boek vormde de basis voor haar roman Fortuna’s Kinderen, waarmee Van der Zijl haar derde nominatie voor de NS Publieksprijs in de wacht sleepte. 

Sonny Boy

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien. Het boek Sonny Boy kwam in 2004 uit en was meteen een enorm succes. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling en in 2011 verfilmd, met acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrol. 

Ga naar de website van Heel Nederland Leest

Heel Nederland Leest Junior

Voor jongeren is er Heel Nederland Lees Junior. Dit jaar wordt het boek 'Het Pungelhuis' van Annet Huizing gelezen. 

Lees meer over Heel Nederland Leest Junior