Poëzieweek

26 januari 2023 t/m 1 februari 2023

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet tijdens de Poëzieweek.

In 2023 staat het thema ‘Vriendschap’ centraal. Onder andere in het Poëziegeschenk met als titel ‘Er staat te gebeuren’, geschreven door Hester Knibbe en Miriam Van hee.

Hester Knibbe

De eerste gedichten van Hester Knibbe verschenen in 1981 in War, tijdschrift voor arbeidersliteratuur. In 1982 verscheen haar debuutbundel Tussen gebaren en woorden. Voor Een hemd van vlees (1994) werd ze genomineerd voor de VSB-prijs. Ze won toen niet, maar ze ontving de prijs later alsnog,
voor de bundel Archaïsch de dieren (2014), waarmee ze ook genomineerd was voor de Paul Snoekprijs en de KANTL-prijs. Voor de bibliofiele editie Anti-dood won ze in 2000 de Herman Gorterprijs. Haar recentste bundel is Inzake dit huis (2020), waarin Knibbe zich buigt over de liefde, over behouden en loslaten, macht en onmacht. Hester won twee oeuvre-prijzen: de Anna Blaman Prijs (2001) en de A. Roland Holst Penning (2009). In 2010 won ze de Gedichtenprijs voor het gedicht ‘Oogsteen’.

Miriam Van hee

Miriam Van hee is een Vlaamse dichter en literair vertaler. Ze debuteerde in 1978 met de bundel Het karige maal, waarvoor ze meteen bekroond werd met de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. Ook de bundels die ze daarna publiceerde werden geregeld bekroond: voor Winterhard (1988) won ze de Jan Campert-prijs, voor Reisgeld (1992) kreeg ze de Dirk Martensprijs, voor Achter de bergen (1996) won ze de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie. In 2008 sloeg ze een dubbelslag met Buitenland. Ze won zowel de juryprijs van de Herman de Coninckprijs voor de hele bundel, als de publieksprijs voor het beste gedicht voor ‘Zomereinde aan de Leie’. Voor haar recentste bundel Als werden wij ergens ontboden (2017) ontving ze namens de Vlaamse regering in 2017 de Ultima voor de Letteren. In 2007 won ze de Europese poëzieprijs POESIAS voor de Franse vertaling van haar dichtbundel De bramenpluk.

Ga naar poezieweek.com

In de Chocoladefabriek

In onze vestiging in de Chocoladefabriek vind je een pallet met dichtbundels én gratis ansichtkaarten met gedichten. Bij de pallet op de jeugdafdeling kunnen kinderen een 'poëtische speurtocht' doen: hoe zouden zij de ontbrekende woorden in gedichten opvullen? Op zaterdag 28 januari en woensdag 1 februari lezen Goudse dichters op de traptribune voor uit eigen werk.