Pompen of verzuipen

17 februari 2023, van 20:00 tot 22:00 | Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 in Gouda

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Laat je horen op vrijdag 17 februari. Om 20 uur is in de Chocoladefabriek 'Pompen of verzuipen': een avond over eerlijke energietransitie. Moeten we minder gaan kopen? Wie betaalt de energiearmoede? Doet Gouda genoeg? En wat doen bedrijven eigenlijk?

Vier deskundige inleiders geven een prikkelende inleiding en stelling. Energiearmoede, grenzen aan groei, de invloed van ondernemers en de gemeente Gouda. Het publiek heeft daarbij een belangrijke rol deze avond, wat denken zij van deze stellingen? Vervolgens is het woord aan politieke partijen van Gouda die kort kunnen reageren. Aan het eind van de avond sluiten we af met conclusies en kijken vooruit naar Gouda800 en luisteren we in stijl nog even terug naar Gouda750.  

De debatleider is Dieter Möckelmann, met zijn praktische, prikkelende en uitdagende stijl wordt het een avond om niet te vergeten. Je wordt actief betrokken en waar mogelijk uitgedaagd om je stem te laten horen. 

De inloop op 17 februari is vanaf 19.30 uur. Het debat start om 20.00 uur en duurt uiterlijk tot 21.15 uur. Aansluitend is er gelegenheid voor een drankje en napraten. Je hoeft je niet aan te melden.

Inleiders

De volgende inleiders leveren een bijdrage: 

  • Hoogleraar Kees Klomp, schrijver van Betekeniseconomie over minder consumeren en de vraag of we wel moeten blijven groeien. "Want de natuur moet zich niet aan ons aanpassen, wij moeten ons aanpassen aan de natuur."
  • Ronald Buijsse, ambassadeur voor de Lina-auto van vlaslinnen en suiker, over de energietransitie. En over de gezamenlijke taak: doen bedrijven, overheid en inwoners samen wel genoeg? "Er zijn oneindig veel oplossingen voor staal en cement, waardoor we veel CO2-uitstoot kunnen voorkomen."
  • Frank van der Knaap, verbonden aan een aantal lokale rekenkamers en betrokken bij energievraagstukken en onderzoek. Hij legt de nadruk op energietransitie als sociaal proces. "De combinatie van een laag inkomen, hoge energieprijzen en weinig handelingsmogelijkheden sluit mensen uit van de energietransitie en andere klimaatmaatregelen."
  • En Wim van Beek, naamgever aan de 'Wim van Beek-prijs' die vindt dat de gemeente Gouda veel meer dan nu een actieve rol moet spelen, ook al valt het niet onder de taken van de gemeente. Waarbij hij de geluidschermen langs de A12 en de kansen die dat biedt, zal gebruiken als voorbeeld.