Schrijffabriek

23 januari 2022, van 10:30 tot 12:30 | Online via ZOOM

De bibliotheek Gouda organiseert schrijfworkshops onder begeleiding van bekende schrijvers zodat jij je schrijfambitie en -plezier nieuw leven kunt inblazen.

Auke Hulst

Auke Hulst begeleidt dit voorjaar de Schrijffabriek. Hij publiceerde onder meer de romans 'Slaap zacht, Johnny Idaho' (2015) en 'En ik herinner me Titus Broederland (2016)'. Beide romans werden bekroond met de Harland Awards Romanprijs en werden genomineerd voor diverse andere prijzen. Eind 2017 verscheen 'Motel Songs', dat bekroond werd met de Bob den Uylprijs 2018 voor beste reisboek. Zijn bekroonde roman Zoeklicht op het gazon (2018) is een psychologisch portret van Richard Nixon. In 2019 stond hij in het theater met Corrie van Binsbergen, met wie hij het literaire muziektheaterstuk 'Een groter gebeuren' maakte. In 2021 verscheen 'De Mitsukoshi Troostbaby Company', waarover hij vertelt in Brommer op zee

In de literatuur lieg je de waarheid. Waar ik erg van van houd is die leugen, dat fictieve, maximaal oprekken. Kijken hoe ver je kunt gaan. Alles wat je in fictie verandert, geef je een mogelijkheid om thema's die voor jou van belang zijn op een andere manier te bestuderen.

— Bron: Auke Hulst in podcast 'Het verhaal'

Data, tijden en kosten

Er zijn twee bijeenkomsten, online via ZOOM: op zondag 23 januari en zondag 6 februari van 10.30 uur tot 12.30 uur. Deze horen bij elkaar; een kaartje kost € 40,00 voor leden en € 50,00 voor niet-leden. 

Thema is 'Wat de ogen zien en de stem zegt'. Auke: "In deze workshop zal ik vooral ingaan het vinden van een passende, eigen stem bij het te vertellen verhaal. En de rol die perspectiefkeuze daarbij speelt. Aan de hand van oefeningen en voorbeelden – deels uit de literatuur, deels met gebruikmaking van filmscènes – gaan we in op wat een personage wel en niet kan weten, met welke ogen de vertelinstantie kijkt (alziend of juist met oogkleppen op), en hoe daar effectief mee te werken valt. Daarnaast zal ik ingaan op het thematisch inzetten van elementen uit genreliteratuur, en hoe die de aanblik van de wereld en de taal van een wereld kunnen beïnvloeden."