Schrijffabriek met Ruben van Gogh

5 oktober 2022, van 19:00 tot 21:00 | Chocoladefabriek, Klein Amerika 20 in Gouda

Heb je schrijfambitie? Ben je al begonnen maar loop je vast met schrijven? Wil je na jaren weer extra inspiratie en handvatten om verder te kunnen schrijven? Dan is de Schrijffabriek de perfecte plek om te beginnen.

Gedichten schrijven gaat niet alleen om het uiten van gevoelens (openlijk of achter metaforen verscholen), het gaat ook om het optimale uit taal te halen en creatief in te zetten. Taal is het fantastisch gereedschap van de dichter dat voor iedereen open en klaar te wachten ligt om op bijzondere wijze opgepakt te worden. Als je maar weet hoe.

In deze cursus neem je dat gereedschap ter hand en gaat ermee aan de slag om oorspronkelijke gedichten te schrijven. Ruben van Gogh helpt je daarbij, en je zult zien dat je na afloop niet alleen een aantal gedichten hebt geschreven, waarvan je vantevoren niet kon voorstellen dat je dat zou kunnen, maar ook dat je na afloop een beter gevoel voor taal hebt gekregen. En dat kan je overal voor inzetten, ook als je verder wilt met proza. 

A. Langs de valkuilen van de poëzie

In deze inleidende workshop behandelen we de drie 'valkuilen' van de poëzie, te weten: clichés, rijmdwang en het writer's block. Hoe zorg je ervoor dat je niet vervalt in obligate Sinterklaasgedichten, hoe schrijf je origineel en oorspronkelijk werk en hoe begin je? Op speelse wijze krijg je enkele tools in handen waarmee je direct aan de slag kan en een eigen 'stem' ontwikkelt.

B. Versvormen en vormen van het vers

In deze tweede workshop gaan we een stapje verder en kijken we naar hoe een gedicht er uitziet, we behandelen in het kort enkele versvormen. Maar wat als je juist vrije verzen wilt schrijven, zonder vaste versvorm? Ook dan krijgt een gedicht een vorm, de lengte van regels en het gedicht zelf, het enjambement en de witregels, ze kunnen allemaal extra lading krijgen en met een zeker effect gebruikt worden. Dat doen we dan ook. We schrijven een tweetal korte vormvaste gedichten en een vrij vers.

C. Vanaf het papier het podium op

Meer nog dan gelezen, worden gedichten ook gehoord.  Hoe zorg je ervoor dat wat zo zorgvuldig is geschreven ook goed voor het voetlicht komt bij het voordragen? Hoe spreek je voor een publiek? In deze derde workshop ligt de focus op de voordracht. Wie goed kan voordragen, kan spreken voor elk publiek. Twee vliegen in één klap.

Meer informatie en aanmelden

Docent: Ruben van Gogh; informatie over hem vind je op rubenvangogh.nl.
Data en tijd workshops: op woensdag 5, 12 en 19 oktober van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Locatie: Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda, Steenlandzaal.
Kosten: eerste twee workshops samen: € 50 leden / € 60 niet-leden. Drie workshops: € 70 leden / € 82,50 niet-leden. De workshops gaan door bij voldoende aanmeldingen. 

Voor meer informatie over schrijfworkshops bij Bibliotheek Gouda kan je contact opnemen met Danielle North: d.north@bibliotheekgouda.nl.