Workshop Autonomie en Robots

22 februari 2018, 19:30 | Chocoladefabriek Gouda

robot

De zelfrijdende auto bepaalt over niet al te lange tijd wanneer wij remmen of van rijbaan wisselen. De zorgrobot geeft ons een seintje als het tijd is om te bewegen of te eten. Ons leven zal steeds meer gestuurd worden door technologie. Algoritmes bepalen wat we online kopen, met wie we praten op Facebook, wat we doen in onze vrije tijd en misschien binnenkort ook wie onze beste levenspartner is. Ongemerkt neemt de technologie steeds vaker belangrijke beslissingen van ons over.

Wat vinden wij van deze ontwikkelingen? Deze vraag staat centraal in de workshop over Autonomie en Robots. Filosoof en germanist Marcel de Bruijn onderzoekt samen met de deelnemers welke gevolgen automatisering en robotisering zullen hebben voor ons als mensen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met het begrip eigen verantwoordelijkheid? De overheid spreekt burgers hier voortdurend op aan. Ook de basis van ons rechtssysteem is dat we verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Zelfs op de werkvloer speelt dit begrip een belangrijke rol. Maar wat verstaan we eigenlijk nog onder eigen verantwoordelijkheid, autonomie en vrije wil wanneer we steeds meer beslissingen aan de technologie overlaten?

Marcel is werkzaam als docent filosofie en verzorgt filosofische workshops voor volwassenen. Op een persoonlijke en ontspannen manier gaat hij met cursisten in gesprek over de grote vragen van het leven. Met zijn filosofische kijk op het alledaagse daagt hij deelnemers graag uit. Hierbij maakt hij niet alleen gebruik van teksten, maar toont hij ook filmfragmenten en ander beeldmateriaal.

Iedereen is van harte welkom bij deze workshop. Kom met een beste vriend(in), goede collega, vage kennis of gewoon alleen en neem vooral je eigen gedachten over het onderwerp mee. Wil je vooraf alvast iets lezen? Als inleiding kan Marcel het boek Homo Deus van Yuval Noah Harari geheel vrijblijvend aanbevelen.

  • datum: donderdag 22 februari 
  • tijd: 19:30 uur
  • duur: 2,5 uur
  • locatie: Chocoladefabriek Gouda, Steenlandzaal
  • prijs: €15,- leden/ voordeelmetjebiebpas | €20,- voor overige gasten