Corona

Op deze pagina vind je informatie over het coronavirus en de aanpak daarvan.

Basisregels

Corona is een virus waarvan je de besmettelijke ziekte COVID-19 kunt krijgen. Basisregels om de besmettingen tegen te gaan: 

 • Was vaak en goed je handen.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.

Vaccinatie

Er zijn medicijnen ontwikkeld tegen corona. Veel mensen hebben al een vaccinatie gekregen. Ook is gestart met de boostervaccinatie. Een boostervaccinatie is bedoeld als oppepper om de bescherming op peil te houden. Een booster draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus. Mensen van 60 jaar en ouder worden van oud naar jong uitgenodigd om de extra prik te halen. Zo snel mogelijk in de 7e maand na de laatste vaccinatie. Het maken van een afspraak gaat als volgt:

 1. Ga naar www.planjeprik.nl
 2. Klik op ‘Ik wil me laten vaccineren’ en vervolgens op ‘Maak een afspraak’.
 3. Beantwoord een paar vragen en voer je geboortejaar in. Na het invullen van een antwoord klik je op ‘Volgende’ om verder te gaan.
 4. Klik op ‘Maak een afspraak’ en log in met je DigiD. Dat kan met behulp van de DigiD-app of met een sms-controle op je mobiele telefoon.
 5. Voer je postcode in, kies een priklocatie en een datum.
 6. Vul je mobiele telefoonnummer en je e-mailadres in voor het ontvangen van een bevestiging. 
 7. Controleer de gegevens, schrijf de afspraak voor jezelf op en maak de afspraak definitief door op ‘Bevestigen’ te klikken.

Een afspraak maken kan ook door te bellen naar 0800 - 7070

CoronaCheck

Met de CoronaCheck kun je laten zien of je kort geleden negatief getest bent op corona, gevaccineerd bent tegen corona of de afgelopen 6 maanden hersteld bent van een coronabesmetting. Zo'n bewijs maak je met de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl. Je kunt hier op verschillende manieren bij geholpen worden: 

 • Bekijk de stap-voor-stap uitleg van Stichting Digisterker
 • Bel van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur met de DigiHulplijn: 0800-1508.
 • Vraag hulp aan de Papierwinkel van het Sociaal Team Gouda: maak een afspraak door te bellen naar 088 900 4321 of ga langs bij een van de locaties
 • De bibliotheek Gouda heeft twee inloopspreekuren voor mensen met computervragen: op dinsdag van 10.30 uur tot 12.00 uur in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20) en op donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur in Van Noord (Lekkenburg 1). 
 • Het Taalhuis heeft een spreekuur op dinsdag van 13.00 uur tot 15.00 uur in de Chocoladefabriek.  

Je kunt ook met de overheid bellen om thuis een papieren coronapas te ontvangen. Dat kan via een algemeen telefoonnummer (0800-13 51) of de CoronaCheck-helpdesk (0800-14 21). Verder kun je dit formulier invullen om een papieren coronapas aan te vragen. 

Uitleg in eenvoudige taal

Op corona.steffie.nl staat een eenvoudige uitleg over het coronavirus en onderwerpen die hiermee te maken hebben. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere taal. 

Coronabewijs

Als je je (booster)vaccinatie gehaald hebt, kun je het bewijs daarvan toevoegen aan je CoronaCheck. 
Wil je een papieren coronabewijs aanvragen? Vul dan dit formulier in.