Festivla

Gepubliceerd op: 8 april 2021 11:14

Of je nu liever gele of bruine vla eet, of toch liever hangop. Of je je stamppot lekkerder vindt met wortels of met boerenkool, of je nou meer van de brie bent of van extra belegen, of je nu een beperking hebt of niet… Laat je roeren!

Festivla is een uniek cultureel evenement georganiseerd door mensen met en zonder verstandelijke beperking. We willen zorgen voor een zo inclusief mogelijke samenwerking. Van het verzinnen van namen en titels, tot het helpen in het verspreiden van de communicatie. Van kaartjes scheuren, tot bands helpen uitladen, van het meehelpen in de horeca tot het zelf gedichten schrijven en uiteindelijk het podium pakken. Van het regelen van vrijwilligers tot aan het vinden van sponsoren. Juist het vermengen, het roeren, maakt Festivla tot wat het moet zijn. Festivla is er niet alleen voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoewel deze groep een grote rol heeft bij het maken van de inhoud, zullen bezoekers en deelnemers uit heel Gouda en omstreken een plek hebben binnen dit project. 

Projecten in 2021

In 2021 bestaat Festivla uit drie projecten en een vierde evenement waarop alles uiteindelijk samenkomt: 

  • Lettersoep: Goudse (stads)dichters en mensen met een verstandelijke beperking komen (online) samen om een gedicht te schrijven. Dat gebeurt in de week van 18 mei. Daarvoor, op 17 mei, is er een online workshop door Special Arts. 
  • Hangop: tijdens dit project openen zes Goudse ateliers hun deuren om Gouwenaars met en zonder beperking kennis te laten maken met beeldende kunst én met elkaar. Hier kunnen deelnemers en ateliers samen aan de slag met een kunstwerk. De deelnemers laten zich bij de vormgeving van hun werk inspireren door de gedichten en muziek uit de eerdere projecten en ontdekken gaandeweg hun talenten en eigen stijl.
  • Stamppot: meewerkende bands en artiesten spelen een nummer, gebaseerd op één van de gedichten uit het project Lettersoep. Bij ieder optreden zal er ook een gastoptreden zijn van iemand met een verstandelijke beperking, dat zij samen met de artiest hebben gerepeteerd. Daarnaast trommelen we letterlijk iedereen op bij een groots potten- en pannenconcert op de Markt.

Gezocht: Goudse dichters

We zoeken dichters uit Gouda die samen met iemand met een beperking een gedicht willen schrijven. Dat moet gebeuren tussen 18 en 21 mei 2021. Jullie kunnen online afspreken, maar bijvoorbeeld ook op een plek in Gouda waar jullie een gedicht over willen schrijven. Op 22 mei is er een feestelijke (online) presentatie van de gedichten. Meld je aan via meedoen@festivla.org