Beste biebjaar ooit voor de beste bibliotheek van Nederland

Gepubliceerd op: 4 januari 2017 11:05

Chocoladefabriek

De Bibliotheek Gouda heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. “Méér was het kernwoord van 2016,” aldus de kersverse directeur van de bibliotheek, Erna Staal. “Meer bezoekers, meer betalende leden, meer activiteiten en tot slot nog meer partners waarmee we gaan samenwerken."

”Staal is dan ook trots op de bibliotheek. “Het is natuurlijk ongelofelijk wat deze organisatie voor elkaar heeft gekregen. We hebben meer dan een half miljoen bezoekers in onze bibliotheken mogen ontvangen op een stad van 70.000 inwoners . Dit geeft nog maar eens aan dat de Bibliotheek Gouda een plek is voor alle Gouwenaars. ”

De nieuwe directeur noemt vier redenen voor het succes van de bibliotheek:
“Ten eerste de samenwerking met de partners in de Chocoladefabriek, waar de Stadsbibliotheek is gevestigd. Met hen hebben we de bibliotheek tot een plek van en voor Gouda weten te maken. Heerlijk eten bij Kruim, dwalen door de schatten van het Streekarchief Midden Holland en gebruik maken van onze collectie.
Ten tweede de uitgekiende programmering waarmee we de cultuurliefhebbers, gezinnen en jongeren bij de Bibliotheek Gouda allen bedienen.
Ten derde de samenwerking met bijvoorbeeld de Brede School Gouda, waardoor we een enorm aanbod voor alle jeugd in Gouda kunnen aanbieden. Op scholen, in de kinderbibliotheken en in de stadsbibliotheek.
Ten vierde de nieuwe manier waarop we de bibliotheek toegankelijk maken voor alle Gouwenaars, bijvoorbeeld door het in het najaar gestarte donateurslidmaatschap. Dat leverde binnen twee maanden al zeventien nieuwe lidmaatschappen op.

De eerste ‘lichting’ ervan is op 16 december uitgereikt aan de Voedselbank. Zij zorgen dat de lidmaatschappen op de juiste plek terecht komen. Zo kunnen Gouwenaars die zelf het lidmaatschap niet kunnen betalen een jaar lang genieten van het lidmaatschap van de bibliotheek. Lidmaatschappen die bij elkaar zijn gebracht door de Goudse samenleving.
Toch ziet Erna Staal ook genoeg uitdagingen voor 2017: “Het is een feit dat de samenleving snel verandert en dus veranderen we als bibliotheek en als Chocoladefabriek mee. Zo gaan we dit jaar werken aan de uitbreiding van de Chocoladefabriek met het Filmhuis en het Verzetsmuseum. Ook zijn onze collectie en activiteiten steeds meer gericht op de vaardigheden en interesses die ook in deze 21e eeuw blijvend van belang zijn. Denk hierbij aan robotica, programmeren, de hernieuwde aandacht voor het ambacht en het toegankelijk maken van taal voor alle Gouwenaars. De Bibliotheek Gouda wordt dit jaar nog meer die werkplaats voor taal en verhaal waar iedereen in kan deelnemen. Zowel in de Stadsbibliotheek als in de wijken van Gouda."