De eerste Goudse Junior Stadsdichter is gekozen!

Gepubliceerd op: 19 september 2019 10:52

Femke (13) is de winnares van de Goudse junior stadsdichtersverkiezingen. Dit gebeurde na een 'moeilijke afweging', aldus stadsdichter Pieter Stroop van Renen.

Wat was het spannend zeg, zaterdag tijdens de finale van de junior stadsdichtersverkiezingen. Het moment waar we met z'n alle zo hard naar toe gewerkt hadden. De vier finalisten: Noa Heddergott (16), Sven van der Bruggen (15), Femke Kerkhoven (13) en Jiska Baars (14) waren op hun best. Twee weken geleden kregen ze nog een laatste workshop om alle puntjes op de i te zetten. Met die laatste tips zijn ze aan de slag gegaan en dat was te zien, de lat lag hoog. Wat het voor de jury, bestaande uit: Jackie van Dijk, Erna Staal, Pieter Stroop van Renen en Jeffrey van Geenen ook zo ontzettend moeilijk maakte.

Wat uiteindelijk voor de jury de doorslag gaf, was dat Femke zelfverzekerd haar voordracht hield en tegelijkertijd gevoelens durfde te benoemen. Femke had een gedicht geschreven over haar overleden tante. Ze wist het in de Chocoladefabriek ten overstaan van een tribune vol familie en aanhang zelfverzekerd ten gehore te brengen, en tegelijk daarin gevoelig te zijn. Het publiek was duidelijk geraakt.

Femke mag zichzelf nu voor een jaar lang junior stadsdichter van Gouda noemen. Ze gaat, net als stadsdichter Pieter Stroop, een jaar lang gedichten publiceren die betrekking hebben op Gouda. Ook zal ze aanwezig zijn om te spreken op jaarlijkse Goudse evenementen zoals Gouda bij kaarslicht, de kinderboekenweken en de dichtersavonden. 

Met de benoeming van Femke is Gouda de derde stad in Nederland, na Heerlen en Tilburg, met een junior stadsdichter. ''Dit is zeker iets waar we als stad trots op kunnen zijn en wat Gouda bijzonder maakt''. Zegt stadsdichter Pieter Stroop van Renen.