Terugblik verkiezingsdebat

Gepubliceerd op: 14 maart 2023 09:23

Op woensdag 15 maart 2023 zijn verkiezingen voor de Provinciale Staten. Op dezelfde dag zijn de waterschapsverkiezingen. De Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda is een van de stembureaus én was op 13 maart de locatie voor het verkiezingsdebat van de regio.

Provinciale Staten

De Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers van een provincie, die taken oppakt die te omvangrijk zijn voor de gemeente en te klein voor de landelijke overheid. Ze houden toezicht op milieuwetten, waterschappen en zijn verantwoordelijk voor monumenten, sportgelegenheden, natuurbeleid en de aanleg van (provinciale) infrastructuur.

Waterschappen

Een waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat er genoeg en schoon water is en dat we bescherm zijn tegen te veel water. Het bestuur van een waterschap bestaat uit een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter (de dijkgraaf of watergraaf). De leden van het algemeen bestuur worden rechtstreeks door de inwoners van het waterschap gekozen. Gouda heeft twee waterschappen: het grootste gedeelte van Gouda hoort bij het waterschap van Rijnland. De wijk Westergouwe hoort bij het waterschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Als Gouwenaar betaal je waterschapsbelasting. Tijdens de verkiezingen heb je invloed op hoe dit geld wordt uitgegeven en welke keuzes het waterschap maakt.

Lees meer op gouda.nl over de verkiezingen

Verkiezingdebat

Op 13 maart was er een verkiezingsdebat in de Chocoladefabriek. 

Kijk het verkiezingsdebat terug

Volkskrant

De Volkskrant schreef een artikel over het debat. 

Lees het artikel in de Volkskrant over het debat

Stadsdichter

Stadsdichter Jeffrey van Geenen schreef tijdens het verkiezingsdebat een gedicht. 

Lees het gedicht