Politici bij taalactiviteiten - deel 1

Gepubliceerd op: 18 maart 2022 11:34

Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor veel inwoners van Gouda vanzelfsprekend, voor andere een stuk minder. Op welke partij stem je bijvoorbeeld als je de verkiezingsprogramma’s niet begrijpt omdat je moeite hebt met lezen?

In de weken voorafgaand aan de verkiezingen organiseerden Bibliotheek Gouda en Stichting Lezen en Schrijven diverse activiteiten waarin lokale politici en laaggeletterden elkaar ontmoetten. De politici bezochten taalactiviteiten in onze stad en gingen in gesprek met deelnemers aan de taalbijeenkomsten. Dat leverde prachtige open gesprekken op. De allermooiste opbrengst? Dat deelnemers die niet van plan waren om te gaan stemmen na het bezoek tóch wel zouden gaan.

Taalcafés

Nederlands is een lastige taal om te leren. Een laagdrempelige manier om te oefenen met spreken is een Taalcafé. Er zijn verschillende Taalcafés in Gouda, waaronder op maandagochtend in het Nelson Mandela Centrum. Op 14 maart is Rolf van der Mije daarbij op bezoek. Hij is lijsttrekker van GroenLinks in Gouda en vertelt over de gemeenteraadsverkiezing.

Gemoedelijke sfeer

Er hangt een gemoedelijke sfeer in het ontmoetingscentrum. Mensen zitten al lekker te kletsen met elkaar en vrijwilligers. Zo is er een man uit Venezuela, die van oorsprong docent Spaans is en nu zijn best doet om de Nederlandse taal machtig te worden, zodat hij hier een baan kan vinden.

Verkiezingen

Sandy van Echtelt, Taalhuiscoördinator van de bibliotheek Gouda, vertelt in eenvoudige taal over verkiezingen. Welke verkiezingen zijn er allemaal in Nederland? Wanneer mag je stemmen? En hoe werkt dat? Daarna wordt er ingezoomd op het thema van vandaag, namelijk de gemeenteraadsverkiezing. Mensen worden uitgedaagd met elkaar in gesprek te gaan over de gemeente. Wat is hun mening over de gemeente, en wat kan de gemeente bijvoorbeeld beter doen? Een man vertelt over de parkeergelegenheid, waarin hij verbetering zou willen zien. Een vrouw aan een andere tafel heeft een punt over de Kleiwegbrug, een druk kruispunt bij het centrum van Gouda. Je moet hier erg lang wachten voordat je kunt oversteken; dat zou anders kunnen door het plaatsen van een rotonde. 

GroenLinks

Na deze gesprekken over de gemeente komt Rolf van der Mije binnen. Hij is lijsttrekker van GroenLinks Gouda. Hij vertelt, eveneens in eenvoudige taal, wat de belangrijkste punten zijn van zijn partij. Daarna gaat hij in gesprek met mensen over hun politieke standpunten, over wat zij belangrijk vinden. Er worden uiteenlopende onderwerpen genoemd, van het milieu tot de parkeergelegenheid en van de cultuurpas tot straatintimidatie. Rolf vertelt vervolgens wat de standpunten van GroenLinks zijn bij deze onderwerpen. Die standpunten zijn niet alleen in het Nederlands beschikbaar, maar ook op B1-niveau van het Engels én in een podcast, zodat mensen zich ook op een andere manier in de partij kunnen verdiepen. 

Taalhuis

Rolf geeft de gasten van het Taalcafé en de vrijwilligers de opdracht om met elkaar in gesprek te gaan over waarom zij het Taalhuis belangrijk vinden. De mensen zijn erg positief; ze hebben veel aan het Taalhuis en de Taalcafés. Waar bij cursussen en andere lessen veel wordt ingegaan op de structuur van de Nederlandse taal, worden deelnemers aan het Taalcafé juist uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan. Dat maakt dat je de taal snel leert, is de overtuigende mening. Een vrijwilliger van het Taalhuis vertelt enthousiast dat een vrouw dankzij het Taalcafé een baan heeft gevonden die bijna op hetzelfde niveau is als haar werk in haar thuisland. 

Meer Taalcafés in buurthuizen

Als afsluiter mogen mensen per tafeltje tips op een kaart schrijven: dingen die ze mee willen geven aan de gemeente Gouda. Rolf neemt de kaartjes in ontvangst en benadrukt dat GroenLinks er alles aan doet om laaggeletterdheid te verminderen. Zo is het idee om meer Taalcafés in buurthuizen te organiseren, zodat mensen op een laagdrempelige manier kunnen binnenlopen en in gesprek kunnen gaan met elkaar.