Enquête over de digitale samenleving

Gepubliceerd op: 24 juli 2023 12:09

Grafische afbeelding van digitale geletterdheid

Digitale informatie is volop aanwezig in onze samenleving. Communicatie, privacy, sociale media, (nep)nieuws, gezondheid, werk, online kopen: alles is toegankelijk via computer, tablet of telefoon. Dat heeft meer invloed op ons leven dan we ooit hadden gedacht. Naast de kunst van het lezen moeten we ons de kunst van het digitale lezen en leren eigen maken. Oftewel: digitaal geletterd worden.

Digitale geletterdheid

Bij digitale geletterdheid gaat het om: 

  • Mediawijsheid: omgaan met (online) media
  • Computational thinking: denken als een computer
  • Informatievaardigheden / basisvaardigheden: kritisch zoeken op onder andere het internet
  • ICT-vaardigheden / basisvaardigheden: kennis van hardware en software
  • Digitaal burgerschap: verzamelnaam voor kritisch, verantwoord en bewust gebruik van digitale diensten om te functioneren en leren in de digitale samenleving
  • Digitale economie: online kopen en interneteconomie

Digitaal vaardig(er) worden

De bibliotheek biedt voor jong en oud diverse mogelijkheden om digitaal vaardiger te worden. Zo leren kinderen in de Techniekwerkplaats bouwen en programmeren met LEGO-education, maken we de jeugd bekend met nepnieuws en ChatGPT, zijn er verschillende workshops om ICT-vaardiger te worden via SeniorWeb en worden via het Taalhuis vele mogelijkheden geboden om basisvaardigheden te leren en om te gaan met de digitale overheid. Kortom, de bibliotheek biedt meer dan je denkt! 

Wat helpt jou?

Maar hoe kunnen we jou kennis laten maken met de diversiteit aan digitale vaardigheden? Wat zou je interessant of leuk vinden om te leren? Wat houdt de jeugd bezig? Laat het weten via de enquête! Het invullen duurt niet langer dan 5 minuten. 

Vul de enquête in