Human Library

Gepubliceerd op: 9 februari 2021 14:18

Een boek laat je kennismaken met andere werelden, andere mensen, andere gedachten. Gaandeweg krijg je er zo meer begrip voor. Dat is ook precies het idee achter de ‘Human Library’, waarbij je een levend boek leent.

Levende boeken

Levende boeken zijn mensen van vlees en bloed die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Het zijn mensen met een bijzonder (levens)verhaal. Ze vertellen je bijvoorbeeld hoe het is om te leven met niet-aangeboren letsel, hoe het is om een oorlogsgebied te ontvluchten en een nieuw leven op te bouwen in een ander land, of hoe het is om een eetprobleem te hebben en te leren daarmee om te gaan.

Leen een levend boek bij de bibliotheek Gouda

In 2000 is het project gestart in Denemarken onder de titel ‘menneskebiblioteket’ en inmiddels is de Human Library wereldwijd bekend. In Gouda leent de bibliotheek Gouda levende boeken uit. De eerstvolgende keer dat dat gebeurt is op zaterdag 13 maart 2021 van 13.00 uur tot 16.00 uur. 

Hoe werkt het?

Op www.bibliotheekgouda.nl/humanlibrary zie je welke levende boeken je kunt lenen. Op de pagina staat een formulier waarop je aangeeft over wie je meer wilt weten. Op 13 maart 2021 krijg je een link naar het programma ZOOM, waarmee je je boek online ontmoet (in verband met de coronamaatregelen ontmoet je je boek dus niet in levende lijve). In de e-mail met de link is ook de tijd aangegeven waarop jullie elkaar spreken. Het levende boek vertelt zijn of haar verhaal en beantwoordt je vragen daarover. Een gesprek duurt twintig minuten, met een uitloop van tien minuten. Het lenen van een levend boek is gratis. 

Wil je je aanmelden als levend boek?

We hebben al levende boeken in onze collectie, maar hebben altijd plek voor meer! Als mensen jou zien, hebben ze dan hun oordeel al klaar? Vanwege je handicap, je huidskleur, je kleding, je overtuigingen, je geloof? Durf je het aan om mensen met vooroordelen te ontmoeten en daarmee in gesprek te gaan? Meld je dan aan bij Danielle North: d.north@bibliotheekgouda.nl. Zij neemt dan contact met je op voor een intakegesprek.