John helpt senioren met computervragen

Gepubliceerd op: 23 september 2021 09:37

Heeft u een vraag over uw computer, smartphone of tablet? De bibliotheek Gouda kan hierbij helpen! We organiseren inloopspreekuren waar u zonder afspraak kunt langskomen met vragen over uw digitale apparaten.

John is gepensioneerd en werkt nu als vrijwilliger bij het inloopspreekuur voor computervragen in ontmoetingscentrum van Noord. “Ik had geen zin om na mijn pensioen achter de geraniums te gaan zitten, ik wilde graag wat blijven doen. Mijn familie en kennissen hielp ik al wel eens met ICT-gerelateerde vragen en dat ben ik toen ook bij het Bruisnest in Waddinxveen gaan doen. Later ben ik mijn vrijwilligerswerkzaamheden gaan voortzetten bij de bibliotheek Gouda.”

Hij komt vaak senioren tegen die er niet uitkomen met hun smartphone of tablet: “Dan hebben hun kinderen bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze een bepaalde app moeten installeren en dat een keer voorgedaan, maar als ze het daarna zelf moeten doen, lukt dat niet.” John helpt deze mensen door de tijd voor ze te nemen en samen het probleem aan te pakken: “Ik laat de vraagsteller veel zelf doen waar ik bij ben, dan krijgen ze het vaak sneller onder de knie en kunnen ze in het vervolg bijvoorbeeld zelf updates voor hun apps installeren.”

Hij ziet ook veel vragen voorbijkomen over QR-codes en DigiD. Als voorbeeld haalt hij de horeca aan: “Als je tegenwoordig op een terras zit, zegt het personeel steeds vaker: 'U kunt bestellen via de QR-code'. Maar veel ouderen weten helemaal niet hoe zo'n code werkt, wat het überhaupt is. Er wordt vaak van uitgegaan dat iedereen wel begrijpt hoe zulke dingen werken, maar dat is niet zo. Veel mensen hebben daar hulp bij nodig.”

En die hulp, die bieden we bij de inloopspreekuren. Deze zijn er iedere dinsdagochtend van 10.30 uur tot 12.00 uur op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20) en iedere donderdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur bij ontmoetingscentrum Van Noord (Lekkenburg 1). Hier kunt u terecht om samen met onze vrijwilligers onder het genot van een kopje koffie naar uw smartphone-, tablet- of laptopprobleem te kijken.

Vrijwilligers gezocht

We zoeken nog meer vrijwilligers voor de inloopspreekuren!