Kom tuinieren in de Chocoladefabriek!

Gepubliceerd op: 8 februari 2017 23:39

Kom tuinieren

Ook dol op tuinieren? Of heb je geen groene vingers, maar wil je er wel alles over weten? Kom dan dit voorjaar naar de Chocoladefabriek. Nu het tuinseizoen bijna gaat beginnen, zaaien we alvast voor in de Chocoladefabriek, zodat we straks de bloemetjes buiten kunnen zetten.

Excursie met stadsecoloog André van Kleinwee

roodborst

Wandel op 23 mei mee met stadsecoloog André van Kleinwee. Tijdens de excursie hoor je niet alleen van alles over beheer en herkomst, ook hoe sommige planten vroeger gebruikt werden weet André  te vertellen. En de samenhang van planten en dieren wordt niet vergeten: zonder de brandnetels in het plantsoen geen rupseneitjes, en dan ook geen vlinders in de tuin.

• Activiteit: Excursie met Andre van Kleinwee
    Datum: di 23 mei 2017
  • Tijd: 19.15 uur
  • Prijs: € 2,50
  • Locatie: centrum Gouda

27 mei Tuinfest! Tuinfestival voor jong en oud

20 mei: Tuinfest! Feestelijke afsluiting van het thema Tuinieren

Zet alvast in je agenda!:
Zaterdag 27 mei sluit de Chocoladefabriek het thema ‘Kom Tuinieren’ af met, hoe kan het ook anders, een TUINfeestje en iedereen is uitgenodigd. Rondstruinen langs kraampjes met lekkers van het ‘Groene Hart’ hier en daar wat proeven, buiten in het zonnetje genieten van muziek en poëzie. Vraag advies aan de Plantendokter of ga zelf aan de slag in mini-workshops, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan tijdens TUINfest.  De toegang is gratis!

.

Kunstenares Lotte Bergman neemt stelling

Na tentoonstellingen in binnen- en buitenland exposeert Lotte Bosman nu in de Chocoladefabriek. Vanaf 17 februari deelt zij in de stelling op de begane grond haar visie op  tuinieren.

Met haar werk onderzoekt zij verschillende vormen van natuur en natuurbeleving. Dit dient voor haar als uitgangspunt voor het beter begrijpen van de wereld om zich heen, of meer nog van de mensen in die wereld met hun houdingen, beslissingen, visies en verlangens. Voor de Chocoladefabriek en haar bezoekers zal ze in beeld brengen hoe externe factoren invloed hebben op een inwendig proces, namelijk dat van groei, en dat dit wonderschone vormen kan aannemen. Benieuwd naar hoe dat eruitziet? Kom dat dan vooral onderzoeken!

Geweest: Natuur dicht bij huis; ecologisch groen

Natuur dicht bij huis

Ter gelegenheid van 35 jaar ecologisch beheer van de groengebieden in Gouda ontstond bij stedelijk ecoloog André van Kleinwee het idee om de columns die redacteur Bonnie van Doorn voor de krant had geschreven te bundelen en als basis te laten dienen voor een boek. Een boek over 35 jaar ecologisch beheer van 200 hectare Gouds openbaar groen.

• Activiteit:     Leesclub avond met Andre van Kleinwee en Bonnie van Doorn
  • Datum:        do 20 apr 2017
  • Tijd:             20:00 uur aanvang, 19:30 uur inloop
  • Prijs:            € 4,50 bibliotheekleden en SVAL-leden, € 6,- overige gasten
  • Locatie:       Chocoladefabriek Gouda

Geweest: Botanische kunst Boekdemonstratie en Tekenworkshop

Botanische kunst Boekdemonstratie en Tekenworkshop

Haal inspiratie uit de mooiste, zeldzaamste en meest interessante plantenboeken uit de Librije en ga daarna zelf aan de slag in de workshop Botanisch tekenen, gegeven door Anita Walsmit Sachs.

• Datum: 15 april
  • Tijd: 14.00 – 15.30 uur
  • Locatie: Chocoladefabriek
  • Prijs: (inclusief tekenmateriaal) €20,00 voor SVAL-leden en bibliotheekleden; € 25,00 voor niet-leden

Geweest: Tuinieren in Kinderbibliotheken en Jeugdwerkplaats

Tuinieren in Kinderbibliotheken en Jeugdwerkplaats

Vanaf 6 maart wordt er ook getuinierd in de Kinderbibliotheken en de Jeugdwerkplaats van de Chocoladefabriek. Kom in de week na de voorjaarsvakantie je plantje zaaien, Je kunt meedoen als je tussen de 6 – 12 jaar èn lid van de bibliotheek bent!

• Start (zaaien): vanaf 6 t/m 10 maart tijdens openingsuren van de Kinderbibliotheken; op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.30 – 16.30 uur in de Jeugdwerkplaats van de Chocoladefabriek
  • Verzorgen (watergeven): Tijdens de openingsuren van de Kinderbibliotheken; op dinsdag- en donderdagmiddag van 15.30 – 16.30 uur in de Jeugdwerkplaats van de Chocoladefabriek
  • Einde (oogsten): woensdagmiddag 19 april 14.00 – 16.30 uur in alle Kinderbibliotheken; woensdagmiddag 19 april 15.00 – 16.30 uur in de Jeugdwerkplaats van de Chocoladefabriek

Geweest: Lees CLUB met Eva Meijer

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter, kortom, een waar multi-talent. Donderdagavond 30 maart tref je haar aan op het podium in de Chocoladefabriek, waar zij ons alles gaat vertellen over haar meest recente roman ‘Het Vogelhuis’ en nog veel meer.

• Activiteit: CLUB TUINIEREN met Eva Meijer
  • Locatie:    Chocoladefabriek Gouda, Klein Amerika 20
  • Datum: 30 mrt 2017
  • Tijd: 20:00 uur aanvang
  • Prijs:  €5,50 bibliotheekleden & leden st. Vrienden van Archief en Librije |   €7,50 overige gasten
  • Meer info en kaartverkoop

Geweest: Tuinontwerpen uit heden en verleden

Historische tuin

Houd je van tuinieren maar wil je niet altijd je handen vies maken? Kom dan dit voorjaar naar een tweetal lezingen in de Chocoladefabriek over tuinontwerpen.

• Data: 16 maart en 23 maart
  • Tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • Locatie: Chocoladefabriek
  • Prijs: Per lezing €5,50 voor SVAL-leden en bibliotheekleden; € 7,50 voor niet-leden
  • Passepartout voor beide lezingen € 9,00 voor SVAL-leden en bibliotheekleden;  € 13,- voor niet leden.

Geweest: Boek&Diner met Angelo Dorny

Angelo Dorny

Onze zuiderbuur Angelo Dorny, ook wel beschreven als de 'Jamie Oliver' van de lage landen, neemt ons tussen de gangen van het diner aan de hand door zijn (moestuin)boeken. De chefkok van Kruim kookt dit heerlijke diner naar recepten van moestuinmaniak en foodlover Angelo Dorny.

• Datum: vrijdag 17 feb 2017
  • Tijd: 20:00 uur aanvang diner, 19:30 uur inloop
  • Prijs: €35 (inclusief diner, exclusief de drankjes)
  • Locatie: Chocoladefabriek Gouda