Nieuwsbrief 01/05: Ga in gesprek met een levend boek

Gepubliceerd op: 1 mei 2020 16:11

Seniorweb tips, de (online) Human Library en de laatste leestips. Lees het in de nieuwsbrief

Beste bibliotheekleden,

Wat ontzettend fijn te merken dat er veel gebruik wordt gemaakt van de afhaalbibliotheek! Met een goed boek erbij is het thuisblijven op zijn minst avontuurlijker. Zelf ‘was’ ik het afgelopen weekend in Italië (Sandro Veronesi, De kolibrie) en sinds maandag ‘ben’ ik regelmatig in Parijs of Normandië met het boek De Thibaults van Roger Martin du Gard. Een baksteen van meer dan 1100 pagina’s, dat gelukkig als e-book een stuk lichter op schoot ligt. Ik wissel graag af tussen ‘echte’ boeken en een e-book. De vorm maakt niet uit, het gaat om de inhoud, de verhalen.

Maar misschien hebben jullie (net als ik aanvankelijk) koudwatervrees voor veel dingen die te maken hebben met computers, digitale zaken, de e-overheid, e-books, etc. Wees gerust: te allen tijde kan je een beroep doen op de informatie en de hulp via Seniorweb.

Sinds vorige week zijn ook de leden die zijn aangesloten bij ‘Boek aan Huis’ van een nieuwe voorraad boeken voorzien. Kennen jullie mensen in de straat, of heb je een familielid dat vanwege ziekte en/of hoge leeftijd niet zelfstandig naar de bibliotheek kan komen? Geef ze op voor ‘Boek aan Huis’. In normale tijden gaat het brengen van de boeken door vrijwilligers vergezeld van een gezamenlijk kopje koffie, op dit moment brengt een van onze medewerkers de boeken langs op gepaste afstand. Meer info en aanmelden.

Naast het lezen van boeken hebben we behoefte aan het zien en spreken van andere mensen. Ik snak af en toe naar een goed gesprek dat NIET over dat vreselijke virus gaat, maar ‘gewoon’ over iets anders: wat mensen beweegt, hoe ze in de wereld staan, hoe ze zichzelf gaande houden. Op 22 februari programmeerden we voor de eerste keer in de Chocoladefabriek de Human Library, oftewel de ‘Mensenbieb’. In plaats van een boek, kon je een mens ‘lenen’. Voor een goed gesprek. Dat was zó bijzonder. Ik was er na afloop nog dagen door ontroerd. Nu gaan we op woensdagavond 13 mei een mensenbieb online organiseren. Samen met Gouda Bruist. Jullie zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen: Klik hier voor informatie en aanmelden.

Ik hoop dat ik in de volgende nieuwsbrief kan aankondigen dat we op niet al te lange termijn weer gedeeltelijk open kunnen gaan. Tot die tijd, vanzelfsprekend, veel leesplezier. Voor goeie leestips verwijs ik graag naar mijn collega Marijke Wempe, zie hieronder.

Erna Staal
Directeur Bibliotheek Gouda

#ikleesthuis #iklasalthuis

Leestips

Op zoek naar leesinspiratie en tips? Onze collectiespecialist Marijke Wempe zet haar tips uit de collectie op een rijtje:

- De hertogin - Danielle Steel
- Pogingen iets van het leven te maken - Hendrik Groen
- Naar de overkant - Santa Montefiore
- De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden - Jonas Jonasson
- Een onberispelijke man - Jane Gardam
- Rinkeldekink - Martine Bijl

Wil je een van deze boeken lezen? Reserveer het op onze website! Zoek je iets anders? Houd onze Instagram (@BiebGouda) in de gaten voor de laatste tips en suggesties.