Roze culturele weken

Gepubliceerd op: 15 mei 2018 11:23

Gouda Roze Jaar

Gouda is de Roze Stad van 2018. In de maand juni heeft de Chocoladefabriek tijdens de Roze Culturele Weken rond dit onderwerp een uitgebreid programma:

Vrijdag 1 juni: PARKBIOS draait The Danish girl

Danish girl

Met elkaar aan lange tafels dineren, Kruim serveert een fantastische maaltijd, passend bij de film. Liever alleen film kijken? Dat kan ook, je huurt dan je eigen stoeltje voor de avond. Op vrijdag 1 juni draait ParkBios: The Danish Girl.
The Danish Girl vertelt het waargebeurde verhaal, dat zich afspeelt in het Kopenhagen van de jaren '20, van artieste Gerda Wegener (Alicia Vikander), die haar man Einar (Eddie Redmayne) vraagt om in te vallen als vrouwelijk model.
Lees meer

Dinsdag 5 juni: Mensenrechtendialoog

Amnesty Gouda

Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?  Aan de hand van een prikkelende vraag gaan deelnemers deze avond op zoek naar het belang van de mensenrechten als het gaat om privacy en veiligheid, migranten en vluchtelingen en racisme en discriminatie. Met elkaar in dialoog gaan is makkelijk, leuk en levert frisse, nieuwe inzichten op.
Amnesty Gouda organiseert deze avond in samenwerking met de Chocoladefabriek.
Lees meer

Woensdag 6 juni: Geef kleur aan Antonia

In het kader van de Roze Weken en thema Diversiteit is er voor kinderen op woensdagmiddag 6 juni een activiteit: Geef kleur aan Antonia... met glitters of in regenboogkleuren.
Lees meer

Donderdag 14 juni: Waarom roze roze is, de geschiedenis van een kleur

roze

Waarom roze roze is, kun je te weten komen op 14 juni tijdens een vrolijke lezing door Cristel Stolk, cultuurhistorica en educatief medewerker van het streekarchief. Ze neemt je mee op reis langs de diverse tinten roze in de geschiedenis en haar manifestaties in de populaire cultuur. Tot in de negentiende eeuw werd roze in de westerse cultuur niet eens als aparte kleur benoemd. Maar sinds de kleur op het toneel is verschenen, is ze niet onbesproken geweest. De meningen over roze zijn divers; geen andere kleur wordt zo geliefd of gehaat.Van fuchsia- tot millenniumroze, van Audrey Hepburn tot Mega Mindy en van geuzennaam tot genderdiscussie.
Meer info en kaarten bestellen

Dinsdag 19 juni: Het regenbooggezin in Nederland en Gouda

Regenbooggezin

Dit jaar komt Roze Zaterdag op 23 juni naar Gouda. Voorafgaand aan deze grote dag staan verschillende activiteiten in het teken van diversiteit. Op dinsdagavond 19 juni organiseert de Chocoladefabriek een avond over diversiteit en ouderschap.
Lees meer

Vrijdag 22 juni: PARKBIOS draait: Priscilla: Queen of the desert

Priscilla, Queen of the desert

Met elkaar aan lange tafels dineren, Kruim serveert een fantastische maaltijd, passend bij de film. Liever alleen film kijken? Dat kan ook, je huurt dan je eigen stoeltje voor de avond. Op vrijdag 22 juni draait ParkBios: Priscilla: Queen of the desert.
In 'The adventures of Priscilla: Queen of the desert' besluiten twee travestieten en een transgender van Sydney naar Alice Springs, in de Australische outback, te rijden om daar in een beroemd cabaret te gaan werken. Ze kopen een oude bus, die meteen 'Priscilla' gedoopt wordt, en beginnen aan hun lange, hilarische trip.
Lees meer

Doorlopend programma in de Chocoladefabriek

 • De Roze winkel van Kruim
  Bij de Roze Winkel van Kruim kunnen roze producten worden gekocht. Ook wordt er regenboogtaart als special geserveerd. Bij de koffie wordt natuurlijk een roze chocolademunt geserveerd!
 • De Vraagmuur:
  Wie ben jij? We zijn allemaal verschillend van elkaar. Deze verschillen maken ons zo bijzonder. Waarin verschil jij van een ander? Is dat op basis van geloof, geaardheid, je haarkleur, lengte, sportiviteit, of achtergrond? Kortom, wie ben jij? Omschrijf jezelf in 1 woord op de voorkant van deze kaart en hang hem op de vragenmuur in de Chocoladefabriek. Op deze manier laten we met elkaar de kracht van onze verschillen zien.
 • Het roze archief
  Het streekarchief duikt tijdens deze culturele weken in de geschiedenis van de kleur roze. We onderzoeken hoeveel kleuren ‘roze’ er zijn en wat ze betekenen. Waarom denken we bijvoorbeeld dat roze alleen een kleur is voor meisjes, waarom zijn roze flamingo’s de laatste tijd zo populair en waar wordt roze eigenlijk van gemaakt? Welke soorten roze vinden we in de supermarkt of bij jou thuis? Het roze archief is een roze secretaire waarin we alles verzamelen en bewaren over de kleur roze.
 • Verhalen uit het archief en boeken uit de kast
  Uit een archief komen natuurlijk verhalen. In een kleine expositie dwalen we door de LHBT-geschiedenis van Gouda en Nederland. Hoe dacht men in de middeleeuwen over homoseksualiteit, welke vreselijke rechtszaken hebben er in Nederland plaatsgevonden in de achttiende eeuw en wanneer begon het emancipatieproces in Gouda, zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen. De bibliotheek zorgt onder het motto “Alle boeken uit de kast” voor relevante literatuur hierbij.
 • Roze strips in de Stelling
  In de Stelling zullen tijdens de gehele periode een aantal strips te zien zijn uit de portfolio die speciaal werd gemaakt voor het evenement Strips op de Markt. Alle aanwezige striptekenaars maakt een tekening met hun visie op het thema diversiteit en Roze Jaar Gouda. De gelimiteerde editie van de portfolio is ook te koop bij de Winkel van Kruim.