Colleges Het nut van het stoïcisme

Gepubliceerd op: 17 januari 2023 12:11

‘Het zijn niet de feiten die ons troebleren maar de meningen die we hebben over deze feiten’. Dat schreef stoïcijns filosoof Epictetus in zijn Zakboekje.

Als er een filosofie is die helpt om meester te worden van angsten, boosheid en begeerten, dan is het die van de stoïcijnen. Hun denken is gericht op een verlichting van het lijden dat veroorzaakt wordt door tegenslag, angsten en zorgen. Accepteer wat je niet veranderen kunt, is de centrale gedachte van de Griekse en Romeinse stoïcijnen. 'Het lot geleidt de willende en sleurt de niet-willende met zich mee', filosofeerde Seneca. Wat je wél veranderen kunt, leert Epictetus, zijn de oordelen die je hebt over de wereld en de gebeurtenissen in je leven. 

Tien colleges

In tien colleges behandelen docenten Annette van der Elst en Rico Sneller de belangrijkste (neo)stoïcijnen sinds de Griekse oudheid. Vervolgens bekijkt de docent hoe de stoïcijnse filosofie gekoppeld kan worden aan onze eigen uitdagingen en problemen. Hoe gaan we om met tegenslag, onzekerheid en frustraties? Hoe zorgen we ervoor dat we niet door ons stuk worden gebracht door zaken en mensen buiten ons? En hoe vinden we innerlijke rust? Natuurlijk is er ruimte voor gesprek over de toepassing van de stoïcijnse opvattingen op ons eigen, persoonlijke leven.

  1. De Griekse en Romeinse Stoïcijnen, deel 1. Op zoek naar innerlijke rust en harmonie met de wereld. Geen angst voor de dood.
  2. Een halve stoïcijn: Epicurus. Genot, geluk én ataraxia (gemoedsrust). Filosoferen als medicijn voor de ziel.
  3. De Griekse en Romeinse Stoïcijnen deel 2. Bouwen aan een innerlijke burcht.
  4. Neostoïcijnen: Michel de Montaigne. Troost vinden en het leven vieren.
  5. Neostoïcijnen: Spinoza. Over emoties, gelijkmoedigheid, vreugde en de vrije wil.
  6. Moderne erfgenamen: Nietzsche en Foucault. Zelfstilering en zelfkennis, zorgen voor jezelf.
  7. Martha Nussbaum en het stoïcisme. Onze menselijkheid ontwikkelen. Zorgen voor elkaar en voor de wereld.
  8. Psychotherapie, persoonlijke ontwikkeling en ‘self help’. Nederigheid versus ego. Stoïcijnen en succes.
  9. Stoïcijnen en zelfkennis. Een blik naar binnen; jezelf beter leren kennen.
  10. Stoïcijn zijn in ons eigen leven… Hoe gaan we om met onze emoties? Kun je je voorbereiden op het ergste? Lukt het gelijkmoedig te blijven? Waaruit putten we kracht?

Chocoladefabriek

De collegereeks wordt op een aantal plekken in Nederland gegeven, waaronder de Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 in Gouda. De colleges zijn op maandag van 13.30 uur tot 15.30 uur. Het eerste is op 23 januari 2023 en het laatste op 17 april 2023. Als je je inschrijft met code STOI-GOUDA krijg je €20 korting. 

Meer informatie en aanmelden