Terugblik Gouds Film Festival

Gepubliceerd op: 4 juli 2021 19:06

Op 3 juli was het Gouds Film Festival (GFF), hét podium voor korte films en documentaires van niet-commercieel werkende filmers. De films werden beoordeeld door een vakkundige jury: Gouden Kalf-winnares Elsbeth Fraanje, Marianne Akker en Arjan Haakmat. De winnaars kregen een award, vervaardigd door de Goudse kunstenares Elisa Hau.

5-minutenfilms

De films werden vertoond op vijf locaties, waaronder de Chocoladefabriek. Hier stonden de 5-minutenfilms centraal die werden gemaakt door jongeren over het leven in Gouda.

De eerste prijs was voor Rick Heikoop, die een dag meeliep met Emeth en zo kennismaakte met zijn passie skateboarden. De jury gaf aan: "Sympathiek portret over een jonge, gepassioneerde skater die we leren kennen in zijn dagelijks leven waar alles om skaten draait. De maker is er in geslaagd om in korte tijd een levendig beeld te schetsen van deze ambitieuze sporter die ervan droomt om ooit in Amerika groot te worden. De montage is verzorgd, de muziek passend gekozen."

De tweede prijs was voor Joep van Weelden met zijn film 'De Opkomst'. "Een aardig in elkaar gezet promofilmpje wat goed loopt en lekker wegkijkt. De jury vond het leuk dat het helemaal vanuit het perspectief van de jongeren was. Het ritme van beeld en geluid zijn energiek, maar de montage had zorgvuldiger gekund. Al met al een flitsend geheel, met aansprekende teksten - zelfs in de ondertiteling.", aldus de jury.

De derde prijs was voor Julian van Assem met zijn film 'Kow Ro Na'. Uit het juryrapport: "Een inkijkje in het leven van een jongen wat plotsklaps tot stilstand is gekomen. Hoe vul je dan je dag? Een beetje muziek maken, gamen, wat appen over werk dat wegvalt, bodytraining, persconferenties volgen etc. Dit alles speelt zich af op de paar vierkante meters van zijn kamer. Steeds sterker wordende stemmen in het hoofd, versterken het beklemmende gevoel van de puber. Maar enigszins over de top en met een dikke knipoog. Ironisch portret wat verveling, door de alomtegenwoordige lockdown van corona, en hoe het je soms toch, als is het maar minimaal, tot creativiteit kan drijven."

Goudse Verhalen

De 5-minutenfilms zijn ook te zien op goudseverhalen.nl. Hierop verzamelen de bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden-Holland verhalen over de stad. Dat gebeurt in aanloop naar 2022, het jaar waarin we vieren dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. Wil je ook je verhaal over Gouda vertellen? Kijk op de site hoe het werkt.