Bibliotheek op basisschool Vindingrijk

Gepubliceerd op: 9 mei 2022 10:16

Vanmorgen was het feest op basisschool Vindingrijk in Gouda. Met muziek en vlaggetjes werden de leerlingen verwelkomd na de meivakantie. Aanleiding was de start van de Bibliotheek op school.

Schooldirecteur Jasper van der Beek: "We hadden al veel boeken op school, maar nu hebben we de Bibliotheek op school. Je mag de boeken dus nu ook lenen en mee naar huis nemen! Bij dat lenen worden de kinderen geholpen door biebouders. Ook hebben we een 'leesjuf': Marleen. Zij heeft ons geholpen met het uitzoeken van de boeken die hier staan."

Marleen las samen met Salma (die meedeed aan de Nationale Voorleeswedstrijd) voor uit 'Maar eerst ving ik een monster'. Want, zoals Jasper aangaf: "Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan met (voor)lezen!"

Structurele samenwerking

De Bibliotheek op school is een structurele samenwerking tussen de bibliotheek en school. Het doel is betere taal- en leesvaardigheid van kinderen door hen te stimuleren om meer te lezen én meer leesplezier, op school en thuis. Inge en Annemiek (leerkrachten groep 1/2/3): "Vorig schooljaar heeft het team van Vindingrijk besloten om van de gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs de Bibliotheek op school te starten. Na contact te hebben gelegd met de bibliotheek Gouda, met de vraag hoe dit opgezet kan worden, is er een heel mooi plan gemaakt voor ons. Gedurende de komende twee jaar worden we begeleid bij het opzetten van de bibliotheek. De opzet is om eerst de bibliotheek voor de leerlingen van de school te laten zijn en daarna willen we het uitbreiden naar een bibliotheek voor de wijk. Marleen Vervoort begeleidt ons vanuit de bibliotheek en deze samenwerking heeft ons al heel wat opgeleverd. De boeken zijn gesaneerd, nieuwe boeken zijn besteld (in samenspraak met ouders, leerlingen en leerkrachten) en kasten voor de bibliotheek zijn uitgezocht en besteld. Daarnaast krijgen we volop tips om boeken te promoten. Marleen heeft ons team een presentatie gegeven over de boekenkring waarbij de leerkrachten ook konden oefenen. Als school hebben we nu niet alleen stappen gemaakt in het aantal nieuwe boeken dat we hebben + een mooi ingerichte bibliotheek, maar richten we ons steeds meer hoe we het leesplezier kunnen vergroten. De leerlingen zijn heel enthousiast als juf Marleen weer nieuwe boeken komt brengen.  We zien door bovenstaande punten al een groot verschil qua leesmotivatie ten opzichte van een halfjaar geleden. Kinderen lopen nu letterlijk door de bibliotheek heen, naar hun klas. Hierdoor komen alle kinderen van onze school in aanraking met de bieb. Dit is iets wat onze school zeker nodig heeft gehad om het lezen naar een hoger niveau te krijgen. Kinderen pakken nu sneller een boek dan dat ze hiervoor deden. Ook heeft onze bibliotheek op school invloed op de collega's op school. Het feit dat je de boeken ziet en weet dat ze passend zijn bij het thema, maakt ook dat je sneller een boek pakt en gebruikt in de klas. De drempel voor leesplezier in de klas is dus, door de bieb op school, ook voor leerkrachten verlaagd."

Meer weten?

Wil je weten wat er mogelijk is in samenwerking met de bibliotheek? Dan kunnen we samen eens praten over de wensen en mogelijkheden! Neem vooral contact op met Marleen Vervoort: m.vervoort@bibliotheekgouda.nl / 0182-590110. 

Of kijk op bibliotheekopschool.nl