Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 22 februari 2023 05:39

Gouden kroontje als logo van de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. Dit jaar is de 30ste editie. In verschillende wedstrijdrondes nemen kinderen uit het hele land het tegen elkaar op.

De voorleeskampioenen van de Goudse scholen (Cyril, Tom, Vive, Dey, Cas, Koen, Dolores, Linda, Marcelina, Amal, Fay, Eva, Isabel, Bo en Fenna) gingen op 22 februari de strijd met elkaar aan in de bibliotheek Gouda. De jury bestond uit kinderboekenschrijver Marte Jongbloed, Noaemi Horbach van boekhandel Verkaaik en Ellen Moen van de bibliotheek Gouda. 

Dat zijn Fay (Basisschool De Bijenkorf) en Cas (St Aloysius)! De jury vertelde over Fay: ze heeft een heel goede inleiding gehouden, is goed verstaanbaar, gebruikte haar stem heel goed, maakte contact met de zaal en had een spannend stukje gekozen mét cliffhanger. Over Cas zei de jury: hij heeft een heel goede intonatie en is prettig om naar te luisteren. Hij nam ons mee in het verhaal en maakte gebruik van tempowisselingen. Hij heeft een goed fragment gekozen om voor te lezen.

Op 24 mei is de landelijke finale in Utrecht waarin de 12 provinciale voorleeskampioenen voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen 2023’ strijden.