Bijdragen aan Don Quichot in de Goudse Schouwburg

Gepubliceerd op: 11 oktober 2022 14:19

Bedenk jij graag verhalen? Wil jij met jouw verhaal een bijdrage leveren aan een voorstelling in de Goudse Schouwburg? Dat kan!

Begin 2023 staat OPERA2DAY in het theater met de voorstelling De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha naar het gelijknamige beroemde boek. Wij zijn op zoek naar mensen die het leuk lijkt om een nieuw avontuur voor Don Quichot te schrijven, geïnspireerd door hun eigen leven. Die nieuw-geschreven avonturen worden onderdeel van de voorstellingsavond én worden gepubliceerd in een digitale verhalenbundel! Veel of weinig schrijfervaring… het boek wel of niet gelezen… iedereen is welkom. Als verhalenmaker bezoek je bovendien gratis de voorstelling.

Over het verhaal en de thematiek van Don Quichot

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een opera, gebaseerd op de gelijknamige roman van Cervantes uit de 17e eeuw. In deze literaire klassieker probeert de hoofdpersoon zich te ontdoen van een leven vol sleur. Op zoek naar een zinvoller bestaan laat hij zich volledig meeslepen door de ridderromans die hij leest. Zo ver zelfs, dat hij besluit om zijn huis en eigendommen te verlaten om met zijn paard door het land te rijden, gekleed als een middeleeuwse ridder onder de naam Don Quichot van La Mancha. Samen met zijn knecht Sancho Panza gaat hij op zoek naar onmogelijke avonturen. En omdat in de fantasie van Don Quichot alles gebeurt zoals in zijn boeken, ziet hij een eenvoudige herberg aan voor een kasteel met torens en een slotgracht, een rondreizende jonkvrouw voor een ontvoerde prinses die gered moet worden, en windmolens voor reuzen die verslagen moeten worden…

Een grappig boek over een dwaze held die leeft in een fantasiewereld, en die zich met goede bedoelingen maar onhandige daden min of meer belachelijk maakt? Ja… maar dit verhaal is meer dan dat. Gaandeweg komt de lezer erachter dat Don Quichot zich grotendeels bewust is van zijn eigen waanzin. En wie is er dan nu eigenlijk gek? Een man die durft te dromen en die strijdt voor zijn idealen? Of is de ware waanzinnige iemand die zijn dromen verstikt achter de plichten van het dagelijks leven?De boodschap van Don Quichot is na 400 jaar nog enorm actueel. Regisseur Stefano Pintór: “We hebben de neiging ons eigen leven te ‘consumeren’ door op te gaan in het enorme aantal activiteiten dat wij elke dag verrichten. We moeten productief zijn. We moeten geld verdienen om ons te kunnen omringen met bezit. Dit moderne idee van succes heeft ons vermogen om te dromen gestolen, omdat we niet meer in staat zijn iets te dromen dat niet te behalen valt door middel van geld of macht.”

Kruip in het harnas van Don Quichot

Kruip in het harnas van Don Quichot en betreed zijn fantasiewereld. Waarover droom jij dan? Welke maatschappelijke verwachtingen lap je aan je laars? Voor welke idealen strijd je? Welke prinsessen red je, en welke reuzen versla je? Daarover gaat jouw verhaal, waarin niet jijzelf maar Don Quichot de hoofdrol speelt.Je maakt jouw verhaal tijdens een gezellige en hopelijk inspirerende schrijfavond in de Goudse Schouwburg op woensdag 8 februari van 19.00 tot 22.00uur. Onder leiding van een docent van OPERA2DAY schrijf je die avond jouw Don Quichot-avontuur (liefst op een zelf meegenomen laptop of iPad). Het wordt een kort verhaal: ongeveer 1 getypt A4’tje. Als afsluiting bezoek je samen met de andere deelnemers de voorstelling in de Goudse Schouwburg op zaterdag 11 februari om 20.00uur. Daarvoor krijg je een vrijkaartje. 

Lees meer over wat er met de verhalen gebeurt

Meer informatie en aanmelden

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan door het aanmeldformulier in te vullen. Wacht niet te lang, want er zijn maar 25 plekken per voorstelling en vol is vol! Heb je nog vragen? Mail dan naar meedoen@opera2day.nl.

Meld je aan