Gastcurator

Gastcurator Bibliotheek Gouda

De stad maakt zich op voor het grote feest in 2022, dan vieren we dat Gouda 750 jaar geleden stadsrechten kreeg. Bibliotheek Gouda draagt een steentje bij door de komende jaren gastcuratoren uit te nodigen om het verhaal over Gouda te vertellen, in verleden, heden en toekomst. Onze eerste gastcurator is niemand minder dan burgemeester Pieter Verhoeve. (Foto: Sandra Zeilstra)

Copyright Sandra Zeilstra

We zijn door en door historisch bepaald. Als je je geschiedenis kent, dan ken je jezelf.

'Wees gewaarschuwd! Er komt geen einde aan boeken te maken, en veel lezen vermoeit het lichaam,' staat er aan het slot van Prediker. Dit is een wijs advies voor mensen zoals ik die verzot zijn op lezen. Mezelf verliezen in een verhaal, zozeer zelfs dat ik het eten ervoor laat staan. Lezen is belangrijk. Om meegenomen te worden naar een andere wereld, wijsheid op te snuiven, lessen in nederigheid te leren. Onze eigen kennis is beperkt, maar er ligt een schat aan informatie, verbeelding en inzichten waaruit we kunnen putten.

Het is daarom een grote eer gastcurator te zijn van onze bibliotheek. Misschien wel de beste bibliotheek van Nederland. Hier is ontzettend veel moois te krijgen. Mij is gevraagd welke boeken Gouwenaars in ieder geval zouden moeten kennen en mooier nog, zouden moeten lezen. De komende tijd zal ik iedere maand een thema uitwerken, enkele boeken aanreiken en uitleggen waarom ik deze keuze heb gemaakt. Ik begin met onze Goudse geschiedenis. We zijn immers door en door historisch bepaald. Als je je geschiedenis kent, dan ken je jezelf. Of, om te spreken in de woorden van Stef Bos: ‘Papa, ik lijk steeds meer op jou.’

Natuurlijk hoort daar de klassieker Duizend jaar Gouda bij. Een majestueus boek, vol stadsgeschiedenis. Voor jonge mensen is Verhalen van Gouda van Vivian den Hollander uitgegeven. Prachtige illustraties, vlot leesbare verhalen. Een mooi boek en gelukkig nog steeds te koop bij onze plaatselijke boekhandels.

Nu we dit jaar vieren dat we 75 jaar vrij zijn, vind ik het passend om Gouda in de Tweede Wereldoorlog aan te raden. Het is een oudere publicatie, maar het bevat goede informatie over deze heftige periode die ook in Gouda voor honderden slachtoffers zorgde.

In de vitrine ligt een unieke Walvis. De allereerste persoon die een geschiedenisboek over Gouda schreef was een pastoor, genaamd Ignitius Walvis. Bij veilingen of bij antiquairs kom je nog steeds zijn Beschrijving der stad Gouda wel tegen. Dit is een zeldzaam exemplaar. Hij is van Ad den Edel, die al jaren met Eric een mooie boekhandel heeft. Ad (gepensioneerd Driestardocent) heeft zelf 2.400 Goudana, boeken over Gouda. Fantastisch. 

Tot slot nog dit. Recent werd Soesja Citroen ereburger van Gouda. Al jaren spant ze zich in om de vermoorde Joodse stadsgenoten te eren met een Stolperstein (struikelsteen). In het recent gepubliceerde boek Hier woonden vertelt ze integer over individuele Gouwenaars die ruim zeventig jaar geleden stelselmatig zijn vervolgd, afgevoerd en gedood. Adembenemend. Neem er kennis van. En besef in welk vrij land we thans mogen leven.

De favorieten van burgemeester Pieter Verhoeve