Gastcurator Bram Tackenberg

Gastcurator Bram Tackenberg

De bibliotheek Gouda nodigt gastcuratoren uit om hun verhaal te vertellen. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat houdt hen bezig? Onze derde gastcurator is Bram Tackenberg!

Ik heb nog nooit ergens zo lang gewoond als in Gouda: twaalf jaar inmiddels! Hiervoor heb ik op allerlei plekken in Nederland gewoond, onder andere door mijn studies aan de HKA (nu ArtEZ Arnhem) en het Dutch Art Institute te Enschede.

De eerste Goudse jaren werkte ik vooral als film- / animatiemaker. Nadat ik een atelier aan de IJssellaan betrok, ben ik me op de fotografie gaan richten. Omdat ik na verloop van tijd mijn studio uit moest, ben ik meer bij mensen thuis gaan fotograferen. Aan het begin deed ik dat nog zonder doel en zocht ik naar een beeldende vorm. Die vorm vond ik in 2014, toen ik startte met de serie 'De Woonkamers'. Hierin fotografeerde ik mensen in hun eigen woonkamer. De serie laat op een prachtige, ingetogen manier de verschillen en overeenkomsten van mensen zien. Door zonder oordeel te kijken en iedereen op ingetogen, gelijke en waardige wijze vast te leggen, illustreer ik de verschillen, maar ook juist de overeenkomsten tussen mensen en geef ik een blik op wie wij zijn. Het is een portret van ‘ons’ aan het worden.

Nu mag ik voor de bibliotheek Gouda deze tafel van boeken voorzien die mijn interesse hebben. Het zijn veelal boeken die de wereld laten zien door bijzondere kijkers en deze blik vertalen naar een overdrachtsvorm. Maar ook boeken die proberen een orde in de samenleving te scheppen, die proberen grip of begrip te krijgen op ons samenleven.