Nederland Leest

Kleine geschiedenis, grote verhalen.

Duik in je eigen geschiedenis met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van je eigen familie of van de stad of streek waarin je woont.

November is de maand van Nederland Leest en krijgen leden van de bibliotheek Gouda een gratis boek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer. In dit boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig

Lees mee met Marijke & Taffy

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Lees daarom dit jaar mee met collega's Marijke & Taffy en bespreek elke vrijdag van 16.00 tot 16.45 uur via Instagram een aantal hoofdstukken. Luister hoe anderen het boek hebben ervaren, geef zelf je mening of stel vragen via de chat.

  • 6/11: Hoofdstuk 1 t/m 3
  • 13/11: Hoofdstuk 4 t/m 6
  • 20/11: Hoofdstuk 7 t/m 9
  • 27/11: Hoofdstuk 10 t/m 12

Zoek je stamboom uit met Cristel

Ga op zoek naar je eigen stamboom met collega Cristel van het Streekarchief. Zij legt uit hoe je dit het beste kunt aanpakken en geeft handige tips. Elke vrijdag in november verschijnt er een filmpje. De ideale invulling van de vrijdagmiddagborrel.


Cadeau van de Bibliotheek

Het Zwijgen van Maria Zachea

In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie. Deze literaire non-fictie van Judith Koelemeijer krijg je in november cadeau van de bibliotheek.

Bekijk dit boek

Tips van de redactie

Je persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Met behulp van Delpher kan je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s.


In gesprek over boeken

Alfred Birney, Hans Goedkoop en Susan Smit zetten zich dit najaar in voor de campagne Nederland Leest. Ze gaan het gesprek aan over boeken, het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen en het bijbehorende geschenkboek. 

  • Hans Goedkoop

  • Alfred Birney

  • Susan Smit


Meer inspiratie?

Blader door meer boeken over geschiedenis.