Campagne Ik wil leren

Gepubliceerd op: 30 juni 2022 12:21

Moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen is niet aan iemand te zien van de buitenkant. Het is een onzichtbaar probleem dat grote gevolgen heeft op iemands leven. Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. Terwijl ze juist zelfstandig willen meedoen in de samenleving. Denk aan alleen durven reizen, begrijpen van je medicatievoorschriften, grip krijgen op je geldzaken of je eigen (klein)kinderen voorlezen.

Gouda

Ook in Gouda willen we geletterdheid bevorderen en benadrukken dat het nooit te laat is om iets te leren. Daarom gaan we op zoek naar de leerwensen van mensen.

Dat kunnen we niet alleen. We vragen zo veel mogelijk organisaties in Gouda om van 8 tot 14 september mee te doen met de campagne 'Ik wil leren'. Doel van de campagne: op een toegankelijke en positieve manier mensen aansporen om te gaan leren en hun basisvaardigheden verder te ontwikkelen. Veel organisaties doen al mee, namelijk: Mediis Huisartsenondersteuning, ‘t Bruisnest, Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Brede School, VoorleesExpress, Basisschool de Goudakker, Samen voor Goud, Papierwinkel, Cyclus, Promen,  Sagènn, Leerwerkloket, Jobhulpmaatje /Swanenburghshofje, Afedemy, Buurtvoorlichters, St. Taalontmoeting, Quadrant Kinderopvang, Hoornbeeckcollege, Acceptus, Julianaschool, GGDHM, Kind en Co, Sector Instituut Transport en Logistiek (STL), The Melting Shop, Gemeente Gouda, Sociaal makelaars, Sociaal Team en Stichting Lezen en Schrijven. 

Wat levert het jouw organisatie op?

Op het eerste gezicht misschien niet veel. Maar iemand die zich zelfredzamer voelt, wordt actiever en krijgt meer zelfvertrouwen. Hij zal de informatie van jouw organisatie beter begrijpen en zich meer betrokken voelen. En wellicht daarin ook weer een voorbeeld voor anderen zijn! Activiteiten of trainingen op jullie locatie zijn ook mogelijk. Daarover gaan we graag in gesprek. 

Wat verwachten wij van jou?

  • Tijdens de campagneweek van 8 tot en met 14 september het gesprek aangaan met mensen die moeite hebben met schrijven, (voor)lezen, rekenen en computeren (ook mensen met Nederlands als moedertaal).
  • De nieuwsgierigheid naar een concrete leerwens van mensen binnen jouw organisatie.
  • Samen het ‘Ik wil leren’ formulier invullen en ook verzamelen.
  • Iedere organisatie is anders, elke doelgroep is anders. Je hebt de vrijheid om te bepalen hoe je de campagne het beste kan inzetten in jouw organisatie. Natuurlijk kunnen wij meedenken.
  • Aandacht vragen voor laaggeletterdheid tijdens de campagneweek van 8 tot en met 14 september. 

Wat kun je van ons verwachten?

  • Stichting Lezen en Schrijven levert verschillende campagnematerialen aan waaruit we een pakket op maat kunnen samenstellen voor jouw organisatie. De materialen helpen bij het aangaan van het gesprek en het ophalen van de leerwens.
  • Het organiseren van passende activiteiten en trainingen. We koppelen mensen met hun leerwensen aan organisaties die hen verder kunnen helpen.
  • Terugkoppeling naar de betrokken organisaties.

Aanmelding

Ben je geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig geworden? Aanmelden is vrijblijvend. Doe dat voor eind augustus via dit formulier.

Heb je vragen over de campagne of wil je nog meer weten? Neem dan contact op via ikwilleren@bibliotheekgouda.nl.

Aanmelden als organisatie