Techniekwerkplaats

Begin september 2022 is de Techniekwerkplaats geopend. De fysieke werkplaats voor onderwijs en vrije tijd op het gebied van techniek, technologie en digitale geletterdheid.

In deze werkplaats maken kinderen, jongeren en wellicht in de toekomst ook ouders en ouderen op onderzoekende wijze kennis met gereedschap (van alle tijden) tot hypermoderne robotica en Virtual Reality. Met programmering in samenwerking met onder andere het Techniekpunt Gouda, VRSpace en de bibliotheek. Zo organiseren we regelmatig Werkplaatsen op zaterdag en komen er scholen op bezoek.

Werkplaatsen op zaterdag

Waarom een Techniekwerkplaats?

Technische kennis en vaardigheden verdwijnen, er is een schreeuwend tekort aan technisch en technologisch geschoold personeel en het imago van technische beroepen laat te wensen over. Tijd voor actie! Samen met gemeente Gouda, Sterk Techniek Onderwijs (STO), Techniekpuntgouda, Brede School en de Goudse ondernemers is het onze verantwoordelijkheid om techniek, technologie en digitale geletterdheid voor de jeugd op de kaart te zetten. Door leerlijnen aan te kunnen bieden voor het primair en voortgezet onderwijs èn door de Techniekwerkplaats te kunnen exploiteren.

Techniekwerkplaats.nl

De bibliotheek en de Techniekwerkplaats

De bibliotheek is dè plek waar alles om taal en verhaal draait, om fictie en non-fictie. Fantasie en feitelijke kennis openen de weg naar verbeelding en nieuwe mogelijkheden. De Techniekwerkplaats biedt een plek waar iedereen mag fantaseren en uitproberen. Vanuit een vraag leren kinderen verzinnen, ontdekken en ontwerpen. Ze kunnen gebruikmaken van programmeertaal om te leren programmeren met bijvoorbeeld LEGO. Zo maken ze kennis met verschillende 21e- eeuwse vaardigheden en vinden ze hun weg in de hedendaagse (grotendeels computergestuurde) maatschappij. 

 

 

De bibliotheek geeft al jaren workshops en lessen in onder andere het leren programmeren met LEGO (digitale geletterdheid). In samenwerking met Techniekpuntgouda werken we met de STEAM-methode (Science Technology, Engineering, Art en Mathematics) om kinderen vanuit een onderzoeksvraag technische en technologische oplossingen te laten ontdekken, ontwerpen en verwoorden.

Kom je helpen?

Wij (de bibliotheek Gouda en Techniekpunt Gouda) hebben grootse plannen voor de Techniekwerkplaats. Maar dat kunnen we niet alleen. Daarom zoeken we enthousiaste en inspirerende docenten, vrijwilligers en mbo-stagiairs. Om samen kinderen (en hun ouders) enthousiast te maken voor techniek en technologie.

  • Je bent bekend met de doelgroep kinderen en vindt het leuk deze te helpen of les te geven
  • Je bent geïnteresseerd in en hebt affiniteit met oude en/of nieuwe technieken, technologieën en ontdekkend/ontwerpend leren
  • Je hebt een groot improviserend vermogen
  • Je ziet de Techniekwerkplaats als een prachtige uitdaging om kinderen te helpen hun ideeën vorm te geven 

Vragen?

Heb je vragen hierover? Kijk voor meer informatie op techniekwerkplaats.nl. Of neem dan contact met ons op via info@techniekwerkplaats.nl of 06 30 13 79 61.