Janice Deul

Woensdag 26 juni 2024, van 19:30 tot 21:30 | Steenlandzaal in de Chocoladefabriek

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Portret Janice Deul

Op woensdagavond 26 juni ontvangt de Chocoladefabriek Janice Deul voor een korte lezing en vraaggesprek. Zij is de auteur van het Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren. Janice Deul is een Afro-Nederlandse journalist, DIE-professional en mode-/cultuuractivist met meer dan 20 jaar ervaring in de bladenwereld, die zich sinds 2011 sterk maakt voor een inclusief, veilig en inspirerend creatief klimaat. Dat doet ze onder meer als spreker, gastdocent, programmeur, curator en/of creative director van modetentoonstellingen en als columnist, publicist en auteur.

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij. Het koloniale slavernijverleden is lang een onderbelicht onderwerp geweest in onze geschiedenis. Daar komt langzaam maar zeker verandering in. De laatste jaren is er in Nederland steeds meer aandacht voor deze geschiedenis en wordt de afschaffing van de slavernij in steeds meer plaatsen herdacht en gevierd. Ook in Gouda word Keti Koti sinds 2022 gevierd. Begin dit jaar verscheen een verkennend onderzoek naar de rol van de stad Gouda op gebied van het koloniaal en slavernijverleden. Ons slavernijverleden blijft echter een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Precies daarom is het van belang dat we stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis.

Janice Deul vertelt in Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren, over de slavernij in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen, en verscheen op 1 juni 2023 bij AmboIAnthos. In dit handzame, toegankelijk geschreven naslagwerk gaat ze onder meer in op de historie, tradities & kleding (met name de Afro-Surinaamse koto) en toont ze zich voorstander van een inclusieve herdenking en viering van 1 juli. Na een inleiding van Janice wordt in een vraaggesprek verder ingegaan op haar boek en op diversiteit en inclusie. Ook is er ruimte voor vragen uit het publiek. Aansluitend kun je het boek aanschaffen en/of laten signeren. 

Woensdagavond 26 juni is er vanaf 19:30 uur een inloop. Om 20.00 uur zal de lezing en het vraaggesprek beginnen. De toegang is helemaal gratis, wel stellen wij het op prijs als je van te voren laat weten dat jij aanwezig bent door een kaartje te reserveren.

Reserveer je gratis kaartje