Media Ukkie Dagen 2024

Vrijdag 5 april 2024 t/m vrijdag 12 april 2024

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Logo Media Ukkie Dagen 2024

De hele dag worden we omringd door schermen, boeken, luidsprekers en apparaten die onze aandacht vragen. Die media hebben effect op ons én op onze kinderen. De Media Ukkie Dagen van 5 tot en met 12 april 2024 helpen ouders en opvoeders om ontspannen met media om te gaan.

Ontspannen met media

Media kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten of juist zorgen voor ontspanning. Maar ook kunnen ze een bron van onrust vormen, overprikkelen of té uitdagend zijn. Gelukkig zijn er ouders, vrienden, familie en opvoeders om onze kleintjes regelmatig op een gezonde manier te helpen ontspannen. Mét en zonder media.

Vind de juiste balans

Om kinderen en opvoeders hierbij te helpen, gaan de Media Ukkie Dagen 2024 over de invloed van media op ontspanning. Met de concrete tips hieronder vinden je kind en jij de juiste balans voor jullie situatie. Op tal van manieren leer je hoe media kunnen helpen bij het creëren van rust én wanneer je kind misschien beter even zonder kan. 

Bekijk 10 tips voor ontspannen mediagebruik (in verschillende talen)

Bekijk meer tips van de bibliotheek over ontspannen mediagebruik

Bekijk het e-book 'De schermwijzer' met praktische tips voor (groot)ouders

Bieb voor de kleintjes

Natuurlijk is écht voorlezen met een boekje in de hand het allerleukst. Maar er zijn ook digitale alternatieven. BereslimmeBoeken bijvoorbeeld zijn bekende prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar, maar dan interactief. Kinderen kunnen de boeken bekijken met of zonder vragen. Dat is leuk én leerzaam. Verder zijn er voorleesfilmpjes, ook in andere talen. 

Tijdens onze voorleesmomenten in de kinderbibliotheken zetten we media in; denk aan het liedje 'De voorleestrom' dat onze vaste bezoekers inmiddels herkennen! We geven je graag tips.